Дефицит витамина Д

Пре 20 година од недостатка витамина Д патио је сваки други становник САД. Данас чак три четвртине Американаца нема довољан ниво витамина Д, који према научним истраживањима регулише функционисање 1.000 гена.

Чак три четвртине Американаца нема довољан ниво витамина Д, док је пре 20 година од његовог недостатка патио сваки други становник САД, саопштили су стручњаци Медицинског факултета Универзитета Колорадо, позивајући се на владина истраживања здравља становништва.

Тестирањем крви може да се утврди да ли човек има довољан ниво витамина Д, који се постиже излагањем сунцу током десет минута, откривених ногу и руку, или узимањем таблете тог витамина.

Американци су мање активни и мање времена проводе на отвореном него некад. Покривају тело одећом и главу капама и шеширима да би се заштитили од штетног сунчевог зрачења, али тако спречавају и стварање витамина Д у кожи, упозоравају стручњаци.

Традиционално се на витамин Д гледало као на састојак битан за здравље костију и спречавање рахитиса, али нека новија истраживања су показала да многи типови ћелија у организму имају рецепторе за тај витамин, што указује да га на неки начин користе, истиче вођа истаживања Адит Гинде.

Витамин Д утиче на функционисање гена

Витамин Д регулише функционисање 1.000 гена. Верује се да игра улогу у спречавању кардиоваскуларних и канцерозних болести, као и у одржавању имунолошког система.

Пожељан ниво витамина Д је између 30 и 40 нанограма по милилитру крви. Највећи проблем је чињеница да се повећава број Американаца са нивоом витамина испод 10 нанограма, што се сматра опасно ниском вредношћу.

Храном се може повећати ниво витамина Д, а врста хране које га садрже су лосос, сардина, туна и скуша, као и млечни производи обогаћени тим витамином.

У једном швајцарском истраживању, обављеном на Циришком универзитету, потврђен је благотворан утицај витамина Д на кости. Утврђено је да су ломови костију код особа од 65 година и старијих за 20 одсто ређи уколико узимају бар довољну количину витамина Д дневно.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару