Обележен век од открића токсоплазмозе

Проблем токсоплазмозе никад неће бити у потпуности решен и пратиће сваку генерацију клиничара, рекао је на Медицинском факултету министар здравља Томица Милосављевић отварајући научни скуп "Сто година токсоплазмозе: стање и перспективе".

На Медицинском факултету данас је оболежен век од открића паразитске болести токсоплазмозе. Том приликом отворен је научни скуп "Сто година токсоплазмозе: стање и перспективе".

"Проблем токсоплазмозе никада неће бити у потпуности решен и пратиће сваку генерацију клиничара, који морају озбиљно да схвате ову инфекцију", рекао је министар здравља Томица Милосављевић.

Процењује се да једна трећина светског становништва има инфекцију токсоплазме, која за време првих пар седмица заразе може узроковати лаку болест налик грипу.

Милосављевић је казао да се откриће те инфективне болести не може везати за једног, већ за више научника који су је открили и третирали као озбиљан клинички проблем.

У уводном излагању др Олгица Ђурковић - Даковић је истакла да се токсоплазмоза, откривена 1908. у Тунису и Бразилу, код нас почела да изучава од 50-тих година 20. века захваљујући доктору Чедомиру Симићу.

Говорећи о утицају те инфективне болести на фетус, проф. др Александар Љубић из Института за гинекологију Клиничког центра Србије је указао да, ако се фетус инфицира, могу настати лезије (улегнућа), посебно у можданом ткиву, а ако су лезије проширене може доћи до смрти фетуса.

Токсоплазмоза је паразитска болест коју узрокује протозоон Тоxопласма гондии. Највише су угрожене топлокрвне животиње, укључујући тиме и људе, али примарни домаћин је мачка.

Животиње се заразе преко зараженог меса, у контакту с мачјим фекалијама, или преносом са мајке на фетус.

Иако су се мачке показале као примарни домаћин, односно ширитељ заразе, људи се могу заразити и преко зараженог недовољно термички обрађеног меса.

Стручњаци указују да болест може имати фатални исход код особа са ослабљеним имунолошким системом, као што је случај заражених од ХИВ-а.

Паразит такође може узроковати енцефалитис (упалу мозга) и неуролошке болести, може утицати на срце, јетру и очи (ретинокориоидитис).

Превентивне мере против ове болести су у основи хигијенског реда, а добро је избегавати јести сирово или слабо печено месо, посебно у трудноћи.

У лечењу токсоплазмозе користи се комбинација два лека - пириметамин и сулфадиазин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару