Висок крвни притисак оштећује бубреге

Висок крвни притисак лоше утиче на бубреге. Лекари препоручују болесницима који већ имају хроничну болест бубрега дa предузму мере како би смањили висок крвни притисак мењањем животних навика и начина исхране.

Висок крвни притисак је уз дијабетес један од два водећа узрока хроничне болести бубрега, при чему хипертензија може довести до оштећења бубрега.

У свету скоро милијарду људи има висок крвни притисак, а он је повезан и са пушењем, гојазношћу, претераном употребом алкохола и смањеном физичком активношћу.

Лекари кажу да што је виши крвни притисак, то је мањи проток крви кроз бубреге, што доводи до оштећења структуре бубрега, смањења његове функције и коначно до развоја хроничне болести бубрега. Боља контрола крвног притиска може успорити прогресију хроничне болести бубрега и тако смањити вероватноћу да ће болеснику бити потребно дијализно лечење.

Када су бубрези оштећени високим крвним притиском, они више не могу ефикасно да обављају своје виталне функције, као што су филтрација штетних материја и вишка течности из крви, уклањање токсина или продукција важних хормона, као што је еритропоетин.

Еритропоетин је хормон који контролише број црвених крвних црнаца (еритроцита) у циркулацији.

Еритроцити садрже хемоглобин који је одговоран за транспорт кисеоника у организму. Уколико у крви има мање хемоглобина,  што је стање познато као анемија, срце мора више да ради да би обезбедило довољно снабдевање организма кисеоником, па је чест осећај преморености.

Мењање животних навика 

Болесници који већ имају хроничну болест бубрега треба да предузму мере како би смањили висок крвни притисак мењањем животних навика и начина исхране, као што је смањење уноса соли, редовно вежбање, смањење уноса алкохола.Смањење телесне тежине за само 4 до 5 килограма може имати позитиван утицај на крвни притисак.

Здрава дијета са смањењем уноса соли на мање од 5 грама дневно смањује крвни притисак, а редовно мерење крвног притиска и употреба лекова, када је потребно, је од виталног значаја.

Постизање препоручених вредности крвног притиска, било коришћењем лекова или променом животних навика, код болесника са бубрежном болешћу смањује се ризик од потребе за дијализним лечењем или настанка кардиоваскуларних догађаја, као што су срчани или мождани удар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару