Компликације због лекова против прераног порођаја

Терапија за спречавање превременог порођаја може код трудница да изазове озбиљне компликације, упозоравају стручњаци.

Труднице којима се дају лекови да се не би прерано породиле, могле би бити изложене ризику од озбиљних компликација, показује једна обимна студија обављена у Холандији и Белгији.

Избор медикамената такозване "прве линије" за спречавање прераног порођаја је "контроверзан" јер нема довољно прецизних информација о релативној безбедности различитих састојака тих лекова, тврди доктор Рул де Хес из Медицинског центра при Универзитету у Утрехту.

Осим тога, већина клиничких испитивања тих лекова била је ограничена на пацијенткиње чија је трудноћа била ниског ризика, тако да не одсликавају право стање ствари, тврде белгијски и холандски стручњаци.

У студији је анализирано стање 1.920 жена које су добијале различите медикаменте за спречавање прераног порођаја.

Регистровано је 14 озбиљних нежељених дејстава међу учесницама студије, укључујући потешкоће с дисањем, низак крвни притисак, слабост срца и воду у плућима.

Међу пацијенткињама које су добијале комбинацију лекова за спречавање прераног порођаја, чак је 16 одсто имало нежељене реакције, а у четири случаја била је неопходна чак и интензивна медицинска нега.

Како нема доказа да је у тим случајевима третман комбинацијом лекова успешнији од третмана једним леком или од сукцесивне примене више лекова, белгијско-холандски тим научника залаже се за избегавање узимања више лекова.

Стручњаци наглашавају да права дилема чак није у томе који лек користити, него да ли уопште користити лекове за спречање прераног порођаја.

Ни после 30 година истраживања није јасно да ли покушаји да се спречи превремени порођај уопште користе детету или, напротив, имају штетне последице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару