Нови животи захваљујући трансплантацији

После шест месеци паузе у Клиничком центру Војводине успешно обављене три трансплантације органа са кадеверичног даваоца. Прошле године у КЦВ пресађено 18 органа, а само у Војводини трансплантацију чека 10 пута више пацијената.

У Клиничком центру Војводине успешно су обављене три трансплантације органа са кадеверичног даваоца када се у ноћи између четвртка и петка угасио живот једне 55-огодишње жене после можданог удара.

Породица је у тешком тренутку одлучила да се са њеним животом не угасе и животи пацијената којима би донирани органи могли да спасу живот.

Собе у Центру за трансплантацију Клиничког центра Војводине више нису празне.

После шест месеци паузе, урађене су три кадаверичне трансплантације. Нову јетру добио је 58-осмогодишњи Душан Родић који је боловао од цирозе и био животно угрожен.

"Сада се добро осећам. Пре нисам могао да дишем, да се крећем, нисам могао ни да једем, сада могу да ходам, ево трећи дан корачам", рекао је Родић.

Пошто је од трансплантације прошло мало времена, пацијенти који су добили нове бубреге као да још нису свесни колико су добили.

"Три године сам био на дијализи. Када су ми рекли да имам нови орган, шта да кажем, био сам пресрећан", рекао је 41-годишњи Драган Аничић из Бешке.

После добијања сагласности породице пацијенткиње која је била мождано мртва, трансплантациони тим од 70 људи окупљен је у најкраћем времену.

Само пресађивање јетре трајало је пуних 15 сати.

У Клиничком центру Војводине од прошле године извршена је трансплантација 15 бубрега, осам са живих давалаца и седам са кадаверичних, и три јетре.

На подручју Војводине, бубрег чека чак 170 људи, а здраву јетру 10 пацијената.

"Рачунамо да ће време, а и догађаји као што је овај, који се одиграо пре пар дана у нашем Клиничком центру, олакшати и убрзати сазревање свести наших људи да и када не можемо помоћи њиховим најближима, можемо помоћи неком другом", истакао је шеф трансплантационог тима КЦВ професор доктор Зоран Милошевић.

Клинички центар Војводине располаже најновијом савременом опремом, а у току је едукација најмлађих кадрова тима.

Циљ Центра за трансплантацију Клиничког центра Војводине је континуитет у програму пресађивања ткива и органа, али и да постану водећи трансплантациони центар, не само у Србији, већ и региону.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару