Антарктик "дописује" мапу и прошлост света

Антарктички континтинет крије планине веће од Алпа, течну воду воду испод леденог покривача, многобројана субглечерска језера и још пуно до сад непознатих чињеница, које надопуњују не само географску карту света, него и сазнања о његовом настанку.

У антарктичком леду су пронађени планински венци величине Алпа, што је бацило ново светло на питање леденог покривача, чије би чак и делимично отапање могло да услови повећавање нивоа мора, саопштили су научници.

Научници су уз помоћ радара и дубинских сензора направили прву детаљну мапу субглечерских планина Гамбуртсев, које су открили руски истраживачи пре 50 година, у срцу источно-антарктичког леденог покривача.

"Оно што је изненађујуће је да ове планине нису само величине Алпа, већ и изгледају слично као (европски) Алпи, са оштрим врховима и долинама", рекао је геофизичар из Британског Антарктичког центра, Фаусто Ферачоли, који је учествовао у истраживању.

Ферачоли је рекао агенцији Ројтерс да би планине вероватно биле равне да се лед формирао споро. Али, присуство оштрих врхова наговештава да се лед формирао брзо, "потиснувши тај планински предео четири километра испод површине леда".

Ферачоли је такође рекао да су те мапе "прва страница нове књиге" о томе на који начин се понаша ледени покривач, што ће омогућити предвиђање како ће лед реаговати на глобално загревање.

Антарктик је под ледом око 35 милиона година, а леда је толико да би његово топљење повећало ниво светских мора за 57 метара.

Тимови стручњака из Аустралије, Британије, Канаде, Кине, Немачке, Јапана и САД, који су такође учествовали у истраживању, открили су уз помоћ истраживачких подморница воду испод леда.

"Температура у нашим камповима је била око минус 30 степени Целзијуса, али на три километра испод нас, на дну леденог покривача, видели смо текућу воду у долинама", саопштио је Универзитет Колумбија.

Последњих година на Антарктику су пронађена многобројна субглечерска језера. Геолози сматрају да се планине величине Алпа или Хималаја формирају у судару континената. Последњи пут је Антарктик био изложен таквим силама пре 500 милиона година.

"Оно што је овде мистерија је да су Алпи стари само 50 до 60 милиона година, док овде имамо планине те величине које би могле бити старе око 500 милиона година", рекао је Ферачоли.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару