Глобално загревање "топи" и Сибир

Русија ће се у овом веку највероватније суочити са више шумских пожара, суша и поплава због глобалног загревања, упозорили су стручњаци.

Креатори политике морали би да припреме широк спектар заштитних мера да би спречили и ублажили последице глобалног загревања у Русији.

Стручњаци тврде да ће се Русија у наредних 100 година суочити са низом природних катастрофа попут пожара, суша и поплава, због чега саветују заштитне мере.

Чувена по оштрим зимама, Русија ће имати и неке користи од климатских промена, јер ће доћи до пораста просечних температура и мање снега и леда.

Студија, коју је објавила Федерална служба за праћење хидрометеоролошких и еколошких прилика, прва је потврда климатских промена које су захватиле и једну од највећих и најхладнијих земаља света.

"Природно, Русија је изложена многобројним климатским разликама и ми желимо да откријемо како климатске промене и глобално загревање утичу на различите делове Русије", рекао је шеф метеоролошке службе Александар Бедритски.

У претходних 100 година температура ваздуха у Русији порасла је за 1,29 степени Целзијуса, док је глобално скочила за 0,74 степена.

Расте ниво воде

Ниво воде у највећим сибирским рекама порастао је због отапања снега у Сибиру и на Чукотки, која се налази на крајњем истоку, наведено је у извештају.

Температура тла у неким деловима западног Сибира повећана је за један степен Целзијуса само у последњих 25 година прошлог века, док је у истом периоду дошло до повећаног топљења ледника на Арктику.

Сергеј Семјонов из Института за проучавање глобалног загревања и животне средине рекао је да ће више температуре дефинитивно погодовати руској пољопривреди.

Међутим, неке нове врсте штеточина које нападају жито, као што су скакавци, помериће се ка северу.

Бедритски је истакао да ће пораст температура значити и краћу грејну сезону у Русији, чиме ће моћи да се уштеди и на енергентима и на новцу.

С друге стране, креатори политике би требало да почну са плановима за ублажавање негативних ефеката глобалног загревања.

Услед појачане могућности од поплава у басену Каспијског мора многа села и градићи у опасности су да буду потопљена за шта би надлежни морали да нађу решење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару