Пољубац је само хемија

"Лош пољубац" може бити "пољубац смрти" за тек започету везу. Љубљење покреће комплексни ланац хемијских реакција, објавили су истраживачи америчког Удружења за унапређење науке.

Истраживачи америчког Удружења за унапређење науке поручили су данас, на Дан светог Валентина, да љубљење покреће комплексни ланац хемијских реакција, и да лош пољубац може бити "пољубац смтри" за тек започету везу.

"Пољубац је механизам за оцену сродне душе", рекла је Хелен Фишер, једна од учесница скупа Удружења одржаног у Чикагу.

Фишер је рекла да љубљење представља више од 90 одсто људске активности, али да научници тек почињу да се активније баве науком љубљења, познатом као филематологија.

"Једна теорија љубљења је да оно промовише везивање двоје људи", нагласиал је Фишер.

Венди Хил, истраживач из Пенсилваније, која је представила резултате свог истраживања, интересујући се искључиво за окситоцин, "љубавни хормон" повезан са осећањима сексуалног задовољства, везивања и материнства. Истовремено је проучавала и кортисол, познат да доводи до смањења стреса.

Задатак истраживања 

Задатак да се љубе или само држе за руке и разговарају 15-ак минута добило је 15 хетеросексуалних студенатских парова између 18 и 22 године старости.

Резултат крви и пљувачке показао је да је код мушкараца из групе која је имала задатак да се љуби, ниво окситоцина нагло скочио, док је код девојака пао. Ниво кортисола пао је и код једних и код других.

Хил је додала да су девојке из групе за пољупце користиле контрацептивне пилуле и да је можда то утицало на смањење "хормона љубави" код њих, али и да је простор у коме су обављали "свој задатак" био врло неромантичан, што је можда имало неког утицаја.

Истраживање Фишерове било је усмерено на три примарна мождана система који служе за спаривање и репродукцију: сексуалну жељу, романтичну или страсну љубав, и осећај везивања.

Њен закључак је да љубљење активира различите хемикалије у организму који стимулишу различите делове мозга. "Имамо доказа да пљувачка садржи тестостерон. И такође имамо доказа да се мушкарци незграпније љубе. Њихова уста су отворенија приликом пољупца чиме несвесно покушавају да "пребаце" тестостерон како би изазвали сексуалну жељу код девојке".

Фишерова је закључила да је пољубац само "врх леденог брега" и додала да верује да ће научници пронаћи разне хемијске системе у игри завођења "којих за сада нисмо свесни".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару