Пасивно пушење повећава ризик од деменције

Прва велика студија која о повезаности излагања дуванском диму и дементности, утврдила је 44 одсто већи ризик од овог проблема код високог нивоа изложености пасивном пушењу.

Пасивно пушење знатно повећава ризик од деменције и других облика когнитивних проблема, поручују британски стручњаци.

Прва велика студија која указује на везу између излагања дуванском диму и овог здравстевног проблема, утврдила је 44 одсто већи ризик од деменције код високог нивоа пасивног пушења, преноси Ројтерс.

"Наши резултати указују да удисање дима туђих цигарета може да оштети мозак, смањи когнитивне функције и учини оболевање од деменције вероватнијим", каже руководилац ове студије Дејвид Луелин са Универзитета Кембриџ.

Стручњаци су досад пасивно пушење доводили у везу са низом болести, укључујући рак плућа и срчана обољења.

Више од половине деце на свету изложено је пасивном пушењу у својим домовима, подаци су Светске здравствене организације.

Раније студије су идентификовале пушење као један од фактора који повећава ризик од деменције и других проблема памћења, али није било јасно да ли и пасивно пушење тако делује.

Луелин и његове колеге проучили су узорке пљувачке готово 5.000 одраслих непушача, старијих од 50 година. Тестирали су те узорке на котинин, продукт никотина којег има у пљувачки око 25 сати по излагању пасивном пушењу.

Тестови који су имали за циљ процену можданих функција, вербалне меморије и свести о времену, показали су везу између изложености пасивном пушењу и погоршања когнитивне функције.

Једно од могућих објашњења је да пасивно пушење повећава ризик од срчаних болести и шлога, стања за која је познато да увећавају ризик од деменције и других когнитивних проблема, наводе британски стручњаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару