Остављају дуван због љубимаца

Људи који нису спремни да оставе пушење због сопственог здравља можда би били спремнији да то ураде да би поштедели своје кућне љубимце опасности од пасивног пушења.

Власници кућних љубимаца можда су спремнији да се одрекну цигарета зарад здравственог стања својих мазимаца него сопственог, закључак је студије коју су спровели амерички стручњаци.

У спроведеној анкети 28 одсто пушача власника кућних љубимаца рекло је да би покушали да оставе дуван због сазнања да би дим могао да нашкоди њиховом псу, мачки или другој омиљеној животињи, наводи се у студији објављеној у ревији "Тобако Контрол" (Tobacco Control).

Додатних 11 одсто пушача рекло је да су спремни да размисле о могућности остављања цигарета због својих љубимаца.

Истраживање је спроведена преко интернета а обухватило је 3.293 власника кућних љубимаца из САД, углавном из државе Мичиген.

"Не ради се о томе да људи више воле своје животиње него саме себе или своју децу, већ се ради о још једном фактору мотивације за људе да покушају да оставе пушење", објаснила је Шерон Милбергер из здравственог центра "Хенри Форд" у Детроиту која се налазила на челу истраживачког тима.

Према њеној оцени, то би могао да буде привлачан нови начин да се мотивишу пушачи да оставе дуван.

Од око 71 милиона власника кућних љубимаца у Америци, око 20 одсто чине пушачи, нагласила је Милбергер.

Према подацима америчког Центра за контролу и превенцију болести, на нивоу САД, нешто мање од 20 одсто становништва су пушачи.

На основу досадашњих налаза ветеринари или власници продавница кућних љубимаца могли би да се придруже борцима против пушења.

"Кад неко однесе своју мачку Флафи код ветеринара, он може да их упита да ли пуше и да ли дозвољавају пушење у њиховом дому", рекла је Милбергерова, која је непушач и власница једногодишње мачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару