Умерено конзумирање алкохола штити старије

Алкохол позитивно делује на старије људе доброг здравља уколико се пије умерено, показују истраживања америчких научника.

Конзумирање умерених количина алкохола може да заштити од физичке немоћи особе старије од 50 година доброг здравственог стања, показали су резутати једног истраживања, објављени у "онлајн" издању "Америчког часописа за епидемиологију".

Амерички научници су током истраживања установили да се код старијих особа које конзумирају алкохол у умереним количинама за 25 одсто смањује опасност од немогућности да обављају свакодневне активности као што је ходање, облачење, конзумирање хране и спремање домаћинства, у односу на особе које много пију алкохол или га не пију уопште.

Др Арун Карламангла с Универзитета у Калифорнији, руководилац истраживања је, међутим, упозорио да болесне особе не би требало да конзумирају алкохол због могућости негативне интеракције с лековима које користе, али и због преслабог здравственог стања због кога њихов организам не би моглао да искористи позитивно дејство алкохола.

Научници су одредили и шта су то умерене количине алкохола - 15 часица седмично, максимално до пет чашица дневно за мушкарце и до четири чашице дневно за жене.

Старијим особама се тренутно препоручује по једна чашица алкохола дневно, али америчко истраживање сугерише да би та количина могла да буде и мало већа код здравих особа старости између 65 и 70 година.

Поред алкохола, позитивно на људски организам може да делује и кафа.

Једно финско истраживање је показало да свакодневно конзумирање кафе може да смањи опасност од Алцхајмерове болести.

Резултати тог истраживања објављени у "Часопису о Алцхајмеровој болести" показали су да су особе које пију три до пет шољица кафе дневно изложене 65 одсто мањој опасности од тих болести од оних које пију мало кафе или је уопште не пију.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару