Интензивним тренингом против дијабетеса

Кратка, интензивна физичка активност, не дужа од три минута два пута недељно може да смањи ризик од развијања дијабетеса типа 2, поручују шкотски стручњаци.

Енергично троминутно вежбање, два пута током седнице може повољно утицати на деловање инсулина, а тиме спречити развијање дијабетеса типа 2, показали су резултати истраживања стручњака са Универзитета Хериот-Вот у Единбургу.

Дијабетес типа 2 је стање у којем организам постепено губи способност одговарајућег коришћења инсулина да би се храна претворила у енергију. Погађа 246 милиона одраслих широм света, преноси Ројтерс.

Веома ригорозан начин исхране и знатна, редовна физичка активност могу да преокрену ток ове болести, али такви захтеви су претешки за многе оболеле, тим пре што се она у великој мери доводи у везу са неактивним начином живота.

Џемс Тимонс и његов тим са единбуршког универзитета утврдили су да само седам минута физичке активности недељно успоставља боље функционисање инсулина.

Јаке мишићне контракције корисне

Шеснаесторица младића у раним двадесетим, релативно слабе кондиције, али иначе здрави, "возили су" интензивно тренажни бицикл четири пута дневно по 30 секунди два пута недељно.

Већ након две недеље, установљена је за 23 одсто већа ефикасност организма у коришћењу инсулина за чишћење глукозе, односно шећера из крвотока.

Повољан ефекат код испитаника трајао је чак десет дана после последње "вожње".

Јаке контракције мишића при интензивном напору имају благотворан ефекат, сматрају аутори студије и напомињу да би слично дејство на контролу шећера у крви могао да има и спринт.

Учинак такве физичке активности није мањи од ефекта који на функционисање инсулина има више сати сваке недеље проведених у тренинзима издржљивости, објаснио је Тимонс, наглашавајући да је то идеално решење да они који немају времена за више сати вежби недељно ипак поправе своје здравље.

Шкотски тим није проучио евентуално повољно дејство такве физичке активности на крвни притисак или телесну тежину, али напомиње да је друга студија показала да је корисна за рад срца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару