Мање калорија за "бржи" мозак

Смањен унос хране могао би да помогне старијим људима да побољшају памћење и спрече или одложе појаву Алцхајмерове болести и других облика деменције, закључак је немачких стручњака.

Тим научника Универзитета у Минстеру дошао је до закључка да смањеним уносом хране може да се утиче на квалитет памћења, али и на појаву Алцхајмерове болести, као и других облика деменције.

Студијом коју је спровео тим немачких стручњака са неурологом Агнес Флел на челу, потврђени су ранији слични налази на животињама и показало се да једноставном променом начина живота може да се помогне у лечењу деменције, пренео је Ројтерс.

"Ово је прво истраживање које је показало да рестрикција калорија може да буде благотворна за функционисање памћења старијих особа", објавила је неуролог Агнес Флел.

Процењује се да око 24 милиона људи широм света пати од губитка памћења, проблема са оријентацијом и других симптома који указују на Алцхајмерову болест и друге облике деменције.

Стручњаци сматрају да би око 2040. године тај број могао да се учетворостручи, знатно оптерећујући националне здравствене буџете и повећавајући потребу за проналажењем нових начина лечења.

Истраживање Агнес Флел и њеног тима спроведено је на 50 људи, просечне старости 60 година, подељених у три групе.

Испитаници из прве групе су, уз консултације са дијететичарима, смањили дневни унос калорија за око 30 одсто.

У другој групи није било никаквих ограничења исхране, док је трећа група повећала унос хране са незасићеним масним киселинама, којих највише има у маслинама и риби.

Након три месеца, на тесту памћења испитаници из прве групе показали су побољшање меморије за 10 до 20 одсто, док код оних из треће групе, која је конзумирале здраве масноће, није регистровано никакво побољшање.

Тим стручњака из Минстера спроводи нову студију, при којој користи и скенирање мозга, да би се утврдио механизам деловања смањене исхране на унапређење менталних функција.

Претпоставља се да смањени ниво инсулина и запаљениских процеса делује подстицајно на мождане ћелије и побољшава памћење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару