Нова истраживања о лечењу Алцхајмера

Уобичајена метода лечења Алцхајмерове болести антипсихотицима узрокује већу смртност оболелих, тврде британски научници. Овом методом у Европи се лечи између 30 и 60 одсто оболелих, упркос томе што су досадашње студије показале да постоје озбиљне контраиндикације антипсихотика.

Антипсихотички лекови дугорочно повећавају опасност од смртности пацијената оболелих од Алцхајмерове болести, показали су резултати британског истраживања, објављени у научном часопису "Лансет неуролоџи".

Британски истраживач Клив Балард из Центра за проучавање болести које настају старењем, при Краљевском колеџу у Лондону, дошао је до поменутих резултата упоређујући стопе смртности код две групе пацијента старости између 64 и 100 година који су оболели од те болести.

Једна група тих пацијената била је лечена антипсихотичким лековима као што су "тиоридазин", "клорпромазин", "халоперидол", "трифлуорперазин" и "рисперидон", док су пацијенти из друге групе примали "плацебо" (лажни лек).

Након 12 месеци од почетка истраживања, проценат преживелих особа међу пацијентима који су примали неки од антипсихотика је износио 70 одсто, а међу онима под терапијом плацебом 77 одсто.

После две године од почетка истраживања, разлика се још продубила тако да је проценат преживелих у првој групи износио 46 одсто, а у другој 71 одсто, док је након три године у првој групи тај проценат износио 30 одсто, а у другој 59 одсто.

Током целокупног периода истраживања опасност од смртности је била мања за 42 одсто код пацијената који су примали плацебо терапију него код оних под терапијом антипсихотицима.

Антипсихотици, лекови који се користе у лечењу психоза, као што је шизофренија, често се дају особама оболелим од Алцхајмера како би се код њих ублажила узрујаност и агесивност који могу бити опасни и по пацијенте и по околину.

Антидепресиви уместо антипсихотика

Према подацима које је објавио "Лансет неуролоџи", између 30 и 60 одсто дементних пацијената смештених у здравственим установама широм Европе и северне Америке лече се антипсихотичким лековима.

Ранија истраживања су показала мало позитивно дејство тих лекова приликом њихове краткорочне употребе на неуропсихијатријске симптоме Алцхајмера, али и већа нежељена дејства.

Британски научници су истакли и да је већи број истраживања показао да би психолошке терапије или друге врсте лекова, као што су антидепресиви, могли да буду алтернатива антипсихотицима.

Истраживачи, међутим, сматрају да антипсихотици друге генерације и даље могу имати своју улогу у лечењу тешких неуропсихијатријских симптома Алцхајмера, пре свега агресивности, али да треба прекинути преписивање тих лекова у случајевима када они нису неопходни и у продуженом режиму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару