Девет милиона деце не доживи пети рођендан

У 2007. години у свету умрло 9,2 милиона деце пре навршене пете године. Половина смртних случајева у Африци. То је континент на којем деца најтеже опстају и где жене најчешће умиру током трудноће или на порођају.

У 2007. години, последњој за коју постоје подаци, у свету је умрло 9,2 милиона деце пре него што су навршила пет година, што представља известан напредак у односу на 2006. годину када је било 9,7 милиона таквих смрти, податак је из новог годишњег извештаја УНИЦЕФ-а о "Стању деце у свету у 2009. године".

Половина ових смртних случајева дешава се у Африци, која је тако и даље континент на којем деца најтеже опстају.

Африка је и континент на којем жене најчешће умиру током трудноће или на порођају при чему тако оконча живот свака 26. афричка трудница. То је четири пута већи проценат него у Азији и преко 300 пута већи него у индустријализованим земљама.

По речима Ен Венеман, директорке УНИЦЕФ-а, 80 одсто таквих смрти може да се спречи уколико је женама доступна основна здравствена и материнска нега.

У земљама у развоју уопште, свака 76. трудница умире од компликација током трудноће или рађања, у поређењу са једном од 8.000 трудница у индустријализованим земљама.

"Учињен је напредак у смањењу морталитета деце, али мора много више да се уради, нарочито у погледу здравља мајке и новорођенчета", наглашава Ванеманова.

У извештају УНИЦЕФ-а се истиче значајан напредак у смањењу смртности беба старих до месец дана.

Осим тога, много је урађено у борби против сиде међу мајкама и децом. Према подацима за 2007, 33 одсто од 1,5 милиона ХИВ позитивних трудница примило је третман којим се спречава да се вирус пренесе на дете, према 10 одсто 2005. године.

Број деце која су примила анти-ретровирални третман се у 2007. години готово утростручио - на 200.000, према 75.000 у 2005. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару