Више од седам сати сна за јачи имунитет

Уколико сте спавали мање од седам сати, ваша отпорност на прехладу је три пута мања него да сте продужили ноћни сан, показују студије америчких истраживача.

Људи који спавају мање од седам сати су чак до три пута више изложени прехлади од људи који дуже спавају, доказали су амерички истраживачи.

"Студија подржава теорију да је сан изузетно битан за имунолошки систем", саопштио је Шелдон Коен са Универзитета Карнеги Мелон у Питсбургу.

Током истраживања, добровољци који су краће спавали и они који су тешко заспали, били су подложнији прехлади, навели су Коен и његове колеге после излагања испитаника вирусима.

Испитаници који су спавали дуже и који су имали чвршћи сан, боље су одолевали зарази.

"Иако је повезаност сна и имунолошког система увелико потврђена, ово је први доказ да чак и најмањи поремећаји спавања утичу на реакције организма на вирусе прехладе", истиче Коен.

"Овај доказ нам пружа још један разлог због чега би у свакодневним обавезама требало одвојити времена за читаву ноћ одмора", додао је Коен.

Тестирана 153 добровољца

Тим Универзитета Карнеги тестирао је 153 здрава добровољца, изолована у једном хотелу пет дана пошто их је изложио вирусу прехладе.

Две недеље које су претходиле тесту искоришћене су за прикупљање података о спавању сваког испитаника. После петодневног боравка у хотелу, научници су анализирали крв добровољаца да би се утврдило стање антитела у борби против вируса и симптома прехладе.

Мушкарци и жене који су пријавили да просечно спавају по мање од седам сати, били су око три пута подложнији кијавици, упали грла и другим симптомима прехладе, од испитаника који су пријавили осам и више сати спавања сваке ноћи.

Добровољци који су, покушавајући да заспу, провели мање од 92 одсто времена у кревету заиста спавајући, имали су више могућности да се разболе него бољи спавачи, закључује Коен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару