У потрази за пилулом за заљубљивање

Начници из Џорџије у потрази су за проналском препарата који би омогућио да повећа или смањи осећај љубави. Истраживања се обављају на животињама у лабараторији.

Истраживачки тим из Џорџије покушаће да открије препарат који би омогућио особама да испоље своја осећања и да се заљубе.

"Нисмо далеко од проналаска препарата који би људском мозгу омогућио да повећа или смањи осећај љубави", изјавио је проф. Лери Јанг са универзитета "Емори" у америчкој држави Џорџији, који са тимом истраживача анализира хемијске супстанце у мозгу које утичу на привлачност према супротном полу.

Проф. Лери Јанг је научном часопису "Нејчер" рекао да би то откриће омогућило и боље лечење аутистичних особа, којима је тешко да испоље осећања.

Тренутно се обављају истраживања на животињама у лабораторији, како би се "дешифровала" генска и неуролошка сложеност љубави.

Оцитоин "хормон љубави" 

Слична истраживања су већ омогућила развој препарата против анксиозности, пост-трауматског стреса и фобија.

Експерименти америчког тима су показали да, када се хормон оцитоцин убризга женкама пацова, оне брже успостављају везе када су у близини мужјака јер се, како је објаснио Јанг, ради о хемијској реакцији.

Уколико се женкама смањи њихова природна количина оцитоцина оне ће одбацити мужјака као партнера.

Оцитоцин, познат као "хормон љубави", утиче на друштвено понашање, верност и проналажење партнера, а истраживања су доказала да назално убризгавање оцитоцина повећава поверење и емотивну повезаност.

Интернет сајтови су то већ искористили како би у продају лансирали спрејове на бази оцитоцина и хемијских супстанци ЕЛТ (Енханцед Лиљуид Труст) за које се каже да олакшавају љубавне односе.

Коришћење те врсте производа само повећава самопоуздање, али у Аустралији се спроводе истраживања како би се утврдило да ли један оцитоцински спреј може да помогне у сеансама за решавање брачних проблема, истакао је Јанг.

Ако је наука могла да докаже да је самопоуздање представља биолошки феномен, можда то може да докаже и за љубав, чак и ако тиме буде одбачена њена романтична и мистериозна страна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару