Метапнеумовирус напада и одрасле

Хумани метапнеумовирус, први пут изолован 2001. године код деце, припада групи респираторних вируса који нападају и одрасле особе различите старости, упозоравају амерички стручњаци.

Поновљене инфекције метапнеумовирусом, "дечјим вирусом", уобичајене су код свих одраслих особа, резултат је истраживања стручњака Рочестерске опште болнице, у савезној држави Њујорк.

Доктор Едвард Волш, вођа истраживања, истакао је да је његов тим установио да су поновљене инфекције изазване метапнеумовирусом, уз вирус грипа и респираторни синцитиални вирус, приличан здравствени терет за старије људе.

Вирус карактеристичан за дечји узраст, јавља се код одраслих свих старосних група, а нарочито су угрожене особе које су током зимских месеци боравиле у болници због респираторних болести.

Амерички стручњаци до оваквог закључка дошли су пратећи и анализирајући податке 291 особе старости између 19 и 41 године, 611 здраве особе старије од 65 година, 537 старијих "високоризичних" особа, као и 1.386 хоспитализованих лица. Сви они су праћени од 1999. до 2003. године.

Код нехоспитализованих испитаника, учесталост метапнеумовируса кретала се од 2,2 до 10,5 одсто.

У готово 40 одсто случајева зараза је прошла без симптома, а када их је било, били су типични за инфекције горњих дисајних путева - шиштање, кашаљ и температура.

Неким испитаницима из категорије "високоризичних" особа било је неопходно болничко лечење да би имали адекватну терапију.

Код хоспитализованих испитаника, учесталост заразе метапнеумовирусом била је између 4,4 и 13,3 одсто, у зависности од године.

Двострука инфекција оболелих из те групе регистрована је у 22,9 одсто случајева. При том су се пацијенти најчешће инфицирали и респираторним синцитиалним вирусом, коронавирусом и грипом типа А.

Доктор Волш наглашава да се од вакцинација против грипа старијих особа не може очекивати да спречи све болести налик грипу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару