Борба за живот

Листа новогодишњих планова за 2009. годину требало би обавезно да садржи одлуку о већој бризи о сопственом здрављу. Година на измаку донела је добре и лоше вести из света медицине, али лекари и даље саветују умереност и што више воћа и поврћа.

Многе болести могу се спречити паметним избором, комбиновањем и припремом намирница, као и уздржавањем од употребе алкохола, цигарета и других супстанци које имају токсично дејство на организам.

Бројна истраживања показују да одређене намирнице имају позитиван или негативан утицај на здравље, одређену болест или стање, али се стручњаци слажу по питању употребе воћа и поврћа и препоручују да што више буду заступљени у исхрани.

Гојазност и мањак физичке активности често су узрок дијабетеса типа два. Може да доведе до слепила, обољења бубрега, ампутације стопала, срчаних обољења и срчаног удара.

Здравствени стручњаци су у јануару 2008. године упозорили на узнемиравајући број нових случајева дијабетеса који се у САД установе сваког дана.

Најмање 21 милион Американаца болује од дијабетеса, а у свету укупно 180 милиона људи болује од шећерне болести, упозорио је Вилијам Расел, лекар у Дечјој болници "Вандербилт" у Нешвилу у држави Тенеси.

"Ипак нема разлога да поверујемо да је достигнут крајњи ниво епидемије", нагласио је доктор Расел.

Представници Светске здравствене организације саопштили су да ће се, без предузимања хитних мера, број смртних случајева узрокованих дијабетесом широм света у наредној деценији повећати за више од 50 одсто.

Нови стари вируси 

Током фебруара, међународни здравствени стручњаци упозорили су на појаву врсте вируса туберкулозе отпорног на лекове који се уобичајено користе за лечење те болести.

Према подацима СЗО, у протеклој години број откривања нових врста ТБЦ вируса највећи је у историји.

У Украјини и Азербејџану забележено је више од 20 одсто тих нових случајева. Стручњаци упозоравају да би, уколико се болест не стави под контролу, могла да избије светска епидемија туберкулозе.

Током марта забележен је застој у развоју вакцине против вируса ХИВ и сиде. Научници су одустали од наредне фазе истраживања пошто су прекинута два клиничка испитивања потенцијалне вакцине.

Тестови у Северној и Јужној Америци, Карибима, Аустралији и Јужној Африци потврдили су да лек није делотворан за већину пацијената и да се опасност од добијања болести за друге повећала.

"Нема назнака да вакцина штити од инфекције и нема назнака да смањује ниво вируса у организму након што је особа заражена", истакао је доктор Ентони Фауи, водећи стручњак за ХИВ и сиду у америчком Националном институту за здравство.

Опасна пластика

Забринутост у погледу безбедности Бисфенола А, хемикалије пронађене у пластичним флашама и кутијама за храну, појавила се још 2007. године.

Контроверза се повећала 2008. године, када је једна студија установила везу између изложености Бисфенолу А и ризика од срчаних обољења, дијабетеса и проблема са јетром.

Током новембра, независни научни панел оптужио је Агенцију за храну и лекове да је игнорисала потенцијалну опасност.

Агенција је пратила здравствене ризике од употребе пластичне амбалаже за храну, посуђа и флашица за бебе.

Мајке широм света забринуте су због ефекта који би Бисфенол А могао да има на њихове бебе.

Афера "меламин"

Родитељи у Кини су такође имали разлог за страх када је најмање шесторо деце умрло а скоро 300 хиљада се разболело од млека у којем је пронађен меламин.

Неке млекаре у Кини додавале су у разблажено млеко хемикалије како би изгледало да има већи ниво протеина.

Хиљаде људи су затражиле одштету, а кинеске власти су обећале да ће повећати проверу безбедности млекара.

Било је и оптимистичних вести у 2008. години. Истраживачи на Универзитету "Вашингтон" у Сент Луису, у Мисурију, тврде да су дешифровали комплетан ДНК пацијената са раком.

Научници се надају да су на прагу откривања једноставног теста крви који би помогао да се идентификује генетска слика сваког пацијента оболелог од рака.

Онколог Рос Левин је уверен да ће истраживање променити начин на који су пацијенти до сада лечени.

"То ће помоћи у одлучивању који пацијент треба да добије одређени третман, односно којим пацијентима је потребно више третмана и који имају највеће шансе да им се рак поврати", истакао је доктор Левин.

Епидемија еболе

Министар здравља Демократске Републике Конго Аугусте Мопипи Мукулумања потврдио је да је мистериозна болест, од које је на југу земље крајем новембра умрло девет људи, идентификована као смртоносни вирус еболе.

Пошто се вирус појавио у провинцији Западни Касаи резултати узорака крви и столице послати на испитивање у лабораторије у Габону и Јужној Африци показали су да се држава суочила са епидемијом виралне хемoрaгична грознице еболе.

Званичници Министарства здравља још надзиру готово 100 особа за које верују да су биле у конткату са жртвама еболе или који су имали симпотоме болести.

За вирус еболе не постоји лек или терапија, а између 50 и 90 процената случајева заврши се смртним исходом.  

Опасност из воде и хране

Међутим, друга смртоносна болест почела је да угрожава становништво Зимбабвеа у 2008. години.

Према подацима Уједињених нација, средином децембра број смртних случајева од колере порастао на више од хиљаду.

Више од 20 хиљада особа је заражено од како се болест појавила у августу.

Људи добијају колеру од загађене хране и воде, а симптоми су јака дијареја и дехидрација.

Здравствени званичници у Зимбабвеу тврде да се зараза шири због недостатка хемијских средстава за пречишћавање воде и пуцања канализационих цеви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару