Стероиди корисни код ризичне трудноће

Давање једнократне дозе инјекција стероида трудницима које су под већим ризиком од превременог порођаја може да отклони главне проблеме код прерано рођених беба.

Трудницама које су под већим ризиком од превременог порођаја давање инјекције стероида може да отклони проблеме код прерано рођених беба.

Међутим, примена додатних стероида не доноси никакве предности, закључак је истраживања спроведеног у 20 земаља.

Сет инјекција стероида убрзава развој плућа и крвних судова фетуса па су превремено рођене бебе под мањим смртним ризиком, као и под мањим ризиком од крварења у мозгу и проблема са дисањем због недовољно развијених плућа.

Неки лекари прибегавају и допунским инјекцијама после прве туре стероида.

Студија спроведена на 1.858 жена је, међутим, показала оно што се досад није знало са сигурношћу - да је непотребно после првог сета инјекција давати додатне стероиде трудницама на сваких 14 дана, јер то не подстиче унапређење здравља превремено рођене деце, него чак има за последицу рађање мањих беба.

Жене које су учествовале у овом истраживању примиле су први сет инјекција стероида, а потом је половина њих до 33. недеље (или до порођаја уколико је до њега дошло раније) на сваке две недеље примала додатне стереоиде, док је друга половина примала плацебо.

"Наш кључни закључак је да не треба давати поновљене дозе стероида", наглашава вођа студије др Кели Марфи са Универзитета у Торонту.

Фактори који стварају повећан ризик да жене роде пре времена су дијабетес и повишен крвни притисак, гојазност, проблеми са материцом, грлићем материце и постељицом, пушење, конзумирање алкохола или дроге током трудноће, али и очекивање близанаца, тројки или још већег броја беба.

Прерано рођена деца су под већим ризиком од плућних и гастроинтестиналних проблема, менталне ретардације, церебралне парализе, слепила и глувоће. Такође су, у односу на децу рођену на време, изложена и већем ризику да умру убрзо после рођења.

На хиљаде трудница широм света прима инјекције стероида.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару