Тајне океана

На дну океана, на просечној дубини четири хиљаде метара, научници откривају бизарне врсте биљака, животиња и организама који живе близу врелих подводних извора.

 

"Попис морског живота" део је истраживања које је спровело око 2.000 научника у целом свету у више од осамдесет земаља како би представили своје пописе морских врста. Пројекат је започео 2000. и завршиће се 2010. године.

Огромни морски пауци, древне врсте бактерија и нове морске звезде су само неке од стотина морских бића које су научници открили деценијама спроводећи попис морских врста.

У дубоким хладним водама испод Антарктика, научници су пронашли животињску врсту и колоније тек откривених врста за које се верује да су повезане са морским звездама.

У другим светским океанима, недавно су откривене нове врсте слепог јастога, гигантске бактерије и облике морског живота које су сасвим нове за научнике. Све је то део истраживања названог "Попис морског живота".

"Где год су научници истраживали пронашли су нове врсте морских животиња. Океан је заправо неистражен када су у питању морске врсте", рекао је Боб Гагосијан председник конзорција пројекта у Вашингтону

Истражитељи су ставили мале ознаке на стотине риба и морских врста, како би сателитским путем пратили путеве миграције и открили места где се окупља морски живот.

Роб О' Дор, научник при "Попису морског живота" каже да је знање о животу на морском дну посебно ограничен.

"Скоро 90 одсто свих информација које имамо долази из површинских сто метара океана", рекао је О' Дор.

Од како је започео пројекат "Попис морског живота", пронађено је више од пет хиљада и триста нових морских животиња. Истраживачи океана се надају да ће обележити двестатридесет хиљада врста током пописа, који је, како неки кажу, само делић свих врста које живе у морима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару