Екотерапијом против депресије

Студија енглеских научника показала да би "екотерапију" требало сматрати пуноправним лечењем, јер шетња природом омогућава ублажавање депресије и враћање самопоуздања.

У истраживању "Екотерапија - зелени приручник за ментално здравље", истраживачи Универзитета Есекс на истоку Енглеске, упоредили су добробит получасовне шетње природом или шетње трговачким центром за особе које пате од депресије.

Према наводима британског удружења "Мајнд", специјализованог за проблеме менталног здравља, то истраживање је показало изненађујуће резултате - ниво депресије код 71 одсто шетача природом је пао, а код 90 одсто шетача је довео до пораста самопоуздања.

После шетње трговачким центром 45 одсто особа показало је смањен ниво депресије док их је 22 одсто било депресивније а 50 одсто било је напетије, док је код 44 одсто њих дошло до смањења самопоуздања.

Природни амбијент такође се показао погодним за особе које пате од различитих проблема са менталним здрављем - за 94 одсто учесника активности у природи довеле су до побољшања њиховог стања, а 90 одсто их је казало да удруживање природе и телесне вежбе имају најбољи учинак.

Екотерапија клинички оправдана

Главни директор "Мајнда" Пол Фармер је оценио да је екотерапија веродостојан начин лечења и клинички оправдан, а требало би да је прописију лекари, посебно када се узме у обзир да је бројним особама приступ антидепресивима изузетно ограничен.

Депресија може више отежати свакодневно функционисање појединца него ангина пекторис, артритис, астма или дијабетес, тврде стручњаци Светске здравствене организације.

Истраживање у оквиру којег су оболели од депресије требали да оцене квалитет живљења бројкама на лествици од 1 до 100, испитаници који су патили од депресије имали су резултат 72,1, а остали пацијенти који су патили од ангине пекторис, артритиса, дијабетеса или астме резултат који се кретао око 80.

Студија је показала и да је депресија одговорна за смањење дужине животног века појединца и да утиче на погоршање неке друге болести од које особа болује.

Због тога су научници позвали лекаре да буду опрезнији при дијагностификовању и лечењу депресије, јер је реч о болести коју није лако лечити и залечити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару