Рак главни светски убица

Према предвиђањима научника Светске здравствене организације, рак би до 2030. године могао усмртити 17 милиона људи. Најчешћи узроци ове болести су дуван и конзумирање хране с превисоким садржајем масноће. Рак плућа је најучесталија врста рака.

Рак би до 2010. године могао да постане главни светски "убица", већи од кардиоваскуларних обољења, каже се у извештају Међународног центра за истраживање рака.

Према предвиђањима научника тог уреда при Светској здравственој организацији, рак би 2030. године могао да усмрти 17 милиона људи у свету, док је 2007. године та цифра износила 7,6 милиона.

У алармантном извештају је наведено и да се број случајева рака већ удвостручио између 1975. и 2000. године, а да би могао поново да буде удвостручен и у периоду од 2000. до 2020. године, а скоро утростручен до 2030. године - с годишње 20 до 26 милиона нових оболелих, односно 13 до 17 милиона смртних случајева.

За око 20 година, 75 милиона особа би могло да живи с раком дијагностикованим током претходних пет година.

У 2007. години је регистровано 12 милиона нових случајева рака у свету, међу којима 5,6 милиона у земљама у развоју.

Од те болести је преминуло око 7,6 милиона особа, 4,7 милиона у земљама у развоју.

Више од половине случајева обољења и две трећине смртних случајева изазваних том болешћу регистровано је у земљама са слабим и средњим примањима.

Земље у развоју, чији би број становника требало до 2030. године да се повећа за 38 одсто, међутим, немају средства за ефикасну борбу против рака, истакнуто је у извештају Међународног центра за истраживање рака.

Међу факторима који подстичу погоршање ситуације везане за рак се налазе на првом месту дуван и конзумирање хране с превисоким садржајем масноће.

Рак плућа је најучесталија врста рака, која се истовремено налази и на првом месту по броју изазваних смртних случајева у свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару