Нобеловци верују да ће зауставити сиду

Преношење сиде може се зауставити за неколико година, сматра француски научник Лик Монтањер, један од троје научника који су ове године поделили Нобелову награду за медицину.

Заустављање преношња сиде би ту болест учинило налик многим другим, а стручњаци верују да се то може десити за неколико година.

"Наш је посао, наравно, да пронађемо комплементарно лечење заискорењивање заразе. Мислим да није немогуће то урадити у наредних неколико година", рекао је Лик Монтањер, директор Светске фондације за истраживање и спречавање сиде и један од троје научника који су ове године поделили Нобелову награду за медицину.

Монтањер сматра да ће за његовог живота бити искорењено макар преношење сиде, ако не и сама болест.

Научница са Института "Пастер" Франсоаз Бар-Синуси и Лик Монтањер добили су половину новчаног дела овогодишње Нобелове награде за медицину (950.000 евра) за откривање вируса који за последњих тридесетак година усмртио 25 милиона људи.

Лек за сиду, од које је широм света заражено око 33 милиона људи, не постоји. Коктел лекова, међутим, може да контролише вирус и пацијента одржи здравим.

Настојања научника крећу се у правцу проналажења вакцине која ће или спречити пренос вируса или ће контролисати вирус тако да носиоци имају мање шансе да га пренесу.

Немачки научник Харалд цур Хаузен са Универзитета у Дизелдорфу трећи је добитник Нобелове награде за медицину и добио је другу половину од 950.000 евра за проналажење узрока рака грлића материце.

Бар-Синуси је изразила бојазан да би због глобалане финансијске кризе неке земље могле посветити мање пажње борби против болести попут сиде, туберкулозе и маларије и да је зато важно да нобелови лауреати покушају да искористе свој утицај на свет и политичаре.

Троје овогодишњих лауреата из области медицине у Стокхолму учествују заједно с осталим добитницима на "Недељи Нобеловаца", када награђени држе конференције за новинаре, дају интервјуе и учествују у разним другим активностима.

Монтањер и Бар-Синоуси ће новчану награду искористити за даља истраживања.

"И даље, 25 година након открића вируса ХИВ, постоји дискриминација, жигосање особа заражених њиме, чак и криминализација. То је неприхватљиво", рекла ја Бар-Синоуси.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару