Традиција и савременост

Светска здравствена организација саопштила је да су традиционални лекови ефикасни у третману модерних болести и да их треба уврстити у основну здравствену заштиту.

На промоцији традиционалне медицине у Пекингу, Светска здраствена организације узела је пример Кине у којој  биљне препарати преписују заједно уз западне лекове и такав пример треба следити.

Кинеска традиционална медицина упражњава се више од две хиљаде година. Таква врста медицине била је коришћена за лечење многих болести, од обичне прехладе до рака.

Вишеструко дејство биљних препарата, уз правилну исхрану и вежбање, стиче све већу популарност и на Западу.

Председница СЗО Маргарет Цен указује да би древне препарате требало користити заједно са западним медикаментима за лечење савремених болести.

"Два система- традиционалне и западне медицине не би требало да се сударају. У контексту основне здравствене заштите они треба да делују у хармонији добробити, користећи најбоље из сваког система и надокнадујући одредене слабости у сваком", наглашава Маргарет Цен.

Цен је говорила у Пекингу на конференцији Светске здравствене организације на којој је први пут промовисана традиционална медицина.

Традиционални лекови имају мање нежељених ефеката

СЗО сматра да традиционални лекови имају мање нежељених споредних ефеката од западних и могу да буду јефтини, делотворни третман за цесте болести као што су дијареја и маларија.

Маргарет Цен уверена је да традиционални лекови могу да помогну у превенцији такозавних "болести модерног начина живота" као што су дијабетес, срчана обољења и ментални поремећаји.

Ипак, Цен  упозорава да нису сви традиционални лекови достигли научне и безбедносне стандарде.

"Многи традиционални лекови имају неадекватну доказну основу када се мере према тим стандардима. Тестови за квалитет и стандарди за производњу изгледа да су мање ригорозни и контролисани",рекла  је председница СЗО.

СЗО је уверена да би укључивање традиционалних лекова у савремену медицинску негу могло да охрабри научна истраживања и да контролише и обезбеди да се они користе на правилан начин.

Ванг Куи је професор традиционалне кинеске медицине на Универзитету у Пекингу сматра да је највећи изазов за промовисање традициналних кинеских лекова у иностранству научно доказивање да су они ефикасни.

"Наука може постепено да реши ово питање. За нас, обичне људе, најважнија ствар је делотворност. Све док има добробити од тих лекова, они су у реду" - закључује Куи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару