Савладан вирус хеморагичне грознице

Експерименталним леком излечена су од вируса хеморагичне грознице морска прасад, што даје наду да ће исти лек моћи да се користи у борби против многих вирусних обољења попут грипа, хепатитиса Ц, ХИВ-а и еболе.

Морска прасад која су у лабораторијским условима заражена смртоносним вирусом хеморагичне грознице излечена су леком који се интензивно испитује, тврде амерички стручњаци.

"Ово је потпуно нова стратегија за прављење антивирусних лекова", истакао је доктор Филип Торп, професор фармакологије у Медицинском центру у Даласу при Универзитету у Тексасу.

Уместо да се вирус напада директно, бавитуксимаб (bavituximab), лек компаније Перегрин Фармасутикалс, користи одбрамбене механизме самог вируса којима се сакрива од имуног система, објаснио је доктор Торп.

Када вирус нападне ћелије, стрес изазове "испадање" молекула масти фосфатидилсерина, који се иначе налази са унутрашње стране омотача ћелије.

"То је као да гардеробу носите наопако", напоменуо је Торп који је научни саветник у компанији Перегрин.

Бавитуксимаб, генетичким инжењерингом добијена антитела, везује се за ћелије са "преврнутим" омотачем и на тај начин их обележава како би их имуни систем запазио и напао.

"Када се убаци у крвоток, бавитуксимаб циркулише телом док не пронађе 'изврнуте' липиде и закачи се за њих", истакао је доктор Торп.

Према његовим речима, у случају вирусне инфекције, везивењем за ћелије скреће се пажња имуном систему, те изазива деловање белих крвних зрнаца, а тиме и напад на инфициране ћелије.

Проблем мутирања вируса

Конвенционални антивирусни лекови покушавају да утичу на неке особине вируса, али су веома брзо поражени, чим вирус мутира.

Циљањем особина заражених ћелија домаћина, мање је вероватно да ће бавитуксимаб изгубити на ефикасности, што се најчешће деси када вирус мутира, сматрају стручњаци.

Током студије, тим стручњака који је предводио Торп тестирао је супстанцу на морским прасићима у поодмаклом стадијуму болести изазване вирусом "ласа" грознице, која погађа делове западне Африке.

Излечено је 50 одсто јединки које су лечене искључиво новим леком, међутим, када су истраживачи животињама давали и рибавирин, антивирусни лек који спречава вирус да се реплицира, чак 63 одсто морских прасића је преживело.

Доктор Торп је истакао да откриће сугерише да би лек могао да буде ефикасан и у лечењу других хеморагичних вируса.

"Извртање" липида јавља се и код ћелија које су инфициране вирусом грипа, богиња и беснила.

Компанија Перегрин спроводи прву фазу клиничког истраживања лека код људи оболелих од хепатитиса Ц и ХИВ-а, а у току су и интензивна тестирања дејства супстанце на рак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару