Рак, менопауза и акунпуктура

Третмани за лечење рака, који многима спасавају животе, могу код жена да створе симптоме сличне менопаузи као што су валунзи - "налети врућине". Нова истраживања показују да акупунктура може да пружи олакшање.

Више од 18 одсто жена које су лечене од рака дојке пати од валунга, налета врућине, појачаног знојења и несанице, након што приме лек који блокира естроген, као што је "тамоксифен".

"Жене које осећају симптоме менопаузе, као што су налети врућине, обично се лече естрогеном. Жене које имају рак дојке, већина њих, не могу да буду лечене естрогеном, зато што он чини рак агресивнијим", упозорила је докторка Елизабет Вокер.

Уместо тога, женама се дају други лекови као што је "ефексор", антидепресант који помаже код валунга. Те пилуле, међутим, могу да изазову неке нежељене ефекте. Многе жене, зато, бирају да избегну могуће додатне нежељене ефекте и сматрају да су валунзи ипак мање зло.

Акупунктуром против менопаузе

Кинези традиционално користе акупунктуру за третирање симптома менопаузе. Зато је докторка Вокер одлучила да обави клиничко испитивање са једном групом жена које су користиле акупунктуру и другом која је узимала ефексор. Оба метода су функционисала.

Већина пацијенткиња, учесница у истраживању, регистровала је исте резултате: број валунга је преполовљен и, што је најважније, није било никаквих нежељених ефеката.

Једно истраживање обављено у Финској почетком ове године показало је исте резултате.

После истраживања докторке Вокер, жене су пријавиле повећавање енергије и да се осећају боље а она је закључила: "Порука је да постоји избор. Не морате да узимате лекове да би сте третирали ваше валунге".

Као додатак, корисни ефекти трају око три месеца пошто жене престану са третманима акупунктуре. Акупунктура је такође коришћена за смањење споредних и нежељених ефеката других третмана против рака.

Још увек није јасно зашто акупунктура даје изузетне резултате. Игле, можда, изазивају лучење ендорфина, ензима који код човека изазива осећај задовољства.

Докторка Вокер наглашава да акупунктурне тачке пажљиво прате нервни систем тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару