Свака пета трудница гојазна

Жене које се током трудноће угоје више од 18 килограма, два пута су више изложене ризику да роде крупну бебу. То најчешће подразумева тежак порођај, који често мора бити окончан царским резом, упозорили су амерички науцници.

Студија, у којој је учествовало 40.000 Американки и њихових беба, показала је да се свака пета трудница превише угоји у трудноћи и да потом роди крупну бебу, тешку више од четири килограма.

Занимљиво је да су амерички научници открили да се жене, које се угоје више од 18 килограма током трудноће, излажу већем ризику да роде крупну бебу чак и кад немају труднички дијабетес,  врсту шећерне болести која се јавља само током трудноће и која повећава могућност да се роди крупна беба.

"Пошто има тако много гојазних трудница, важно је да жене заиста озбиљно схвате савет лекара да пазе на тежину током трудноће", упозорила је др Тереза Хилијер са Кајзеровог Центра за здравствена истраживања у Портленду, у америчкој савезној држави Орегон.

Др Хилијер истиче да су бебе жена које се претерано угоје током трудноће, напросто "програмиране" да буду крупне.

Према стандардима Америчког удружења опстретичара и гинеколога, крупним бебама се сматрају оне које су теже од четири килограма.

 Крупне бебе

Крупна беба повећава ризик тешког порођаја - повећаног крварења и повреде рамена бебе, а врло често порођај мора бити изведен царским резом.

Др Хилијер и њене колеге су истраживали медицинске податке о 41.540 жена које су се породиле у Вашингтону, Орегону и на Хавајима од 1995-2003. године.

Све труднице су биле тестиране на труднички дијабетес, а 5,4 одсто их је лечено дијетом, вежбама или, пак, инсулином , у зависности од степена обољења.

Резултати су показали да је 20 одсто жена које су се, у трудноћи, угојиле више од 18 килограма, родиле крупне бебе.

Др Хилијер је истакла да је само 12 одсто жена које су се угојиле у границама нормале родиле бебу прекомерне тежине.

Најризичнијом групом се показала група трудница које су се и прекомерно угојиле, и добиле труднички дијабетес. Готово 30 одсто таквих жена родиле су бебе прекомерне тежине, у поређењу са само 13,5 одсто жена које су имале труднички дијабетес, али нормалну тежину током порођаја.

Научници истичу да резултати истраживања указују на закључак да жене заиста треба да избегавају прекомерно гојење током трудноће, а посебно оне које добију труднички дијабетес.

Упозорење је још важније кад се има на уму чињеница да је, током последњих две деценије, прекомерно гојење трудница у САД узело маха - у толикој мери да су неки научници почели да тај податак повезују с правом епидемијом гојазности америчке деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару