Изненадна срчана смрт

Настаје одједном и без икакве опомене, а само у Америци изненадна срчана смрт годишње однесе око пола милиона живота. После вишегодишњих истраживања, може се утврдити ко је подложнији тој болести.

Неочекивана смрт због наглог престанка срчане функције, без претходних симптома код особа који могу, али не морају бити срчани болесници, а најчешће су млађег узраста, названа је изненадна срчана смрт.

Најчешће се доводи у везу са аритмијом, а од првих симптома до смрти често прође само један сат.

У Србији не постоје званични подаци о броју умрлих од те болести, али су обдукције показале да су многи имали коронарне болести које су могле да буду откривене на време.

"Утакмица за инфаркт", честа је фраза спортистих коментатора, али је понекад и сурово истинита. То потврђује и случај недавно преминулог фудбалера Севиље Антониа Пуерте, који је на утакмици пао на терен.

Брзом реакцијом фудбалера Ивице Драгутиновића и медицинског особља, Пуерта је устао и изашао са стадиона.

Међутим, на путу до болнице уследила је серија нових срчаних удара и на крају смрт.

Претерани физички напор и стрес сматрају се најодговорнијим за настанак изненадне срчане смрти.

"Важан фактор јесте како ваш организам, то јест мозак контролише рад вашег срца. Покушао сам да пронађем које су то прве девијације у раду срца, а оне једноставно могу бити реакција тела на убрзани срчани рад, који доживљајвају сви, али различити људи различито реагују на њих", рекао је за РТС доктор Георг Шмит, кардиолог из Немачке.

Први симптоми

Бол и притисак у грудима, изненадни недостатак ваздуха и губитак равнотеже, само су неки од симптома изненадног срчаног удара.

Угрожени су сви - млади и стари, мушкарци и жене, спортисти, али након вишегодишњих истраживања, данас се може одредити ко има повећан ризик за изненадну срчану смрт.

"То је један математички ризик - предиктор, где на основу изгледа једне фигуре у простору или обичног графикона, али претходном математичком анализом која се добија из ЕКГ сигнала ви можете да процените да је особа угрожена", објаснио је кардиолог доктор Бранислав Миловановић.

Методом неинвазивне електрокардиологије уз израду ЕКГ-а и праћењем путем холтера може се урадити нова оцена резултата пацијента.

"Желимо да урадимо нову оцену резултата, динамичне методе праћења путем холтера. Ова нова метода је важна, за рано утврђивање ко се налази под повећаним ризиком од срчане смрти", истакао је доктор Леонид Макаров, кардиолог из Русије.

Од изненадне срчане смрти умиру и активни спортисти, док су најугроженији фудбалери, кошаркаши, пливачи и бициклисти, показују истраживања. Један од разлога је велики физички напор којем су спортисти изложени, али и промене које организам трпи услед тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару