"Свежа" крв, мањи ризик

Пацијенти који добију трансфузију крви "старију" од 29 дана двоструко су подложније инфекцијама. Најчешћи проблеми су упала плућа, инфекције крви, уринарног тракта и срчаног залиска, али и сепса.

Особе које су примиле крв "старију" од 29 дана, изложене су двоструко већем ризику од добијања инфекција, иако према регулативи Америчке администрације за храну и лекове (FDA), крв намењена за трансфузију може да се чува ускладиштена 42 дана, закључили су амерички стручњаци након спроведене студије.

 Научници Универзитетске клинике Купер у Камдену, у Њу Џерзију, открили су да крв може бити проблематична за пацијенте и две недеље пре истека тог законског рока.

Испитали су укупно 422 пацијента на интезивној нези, који су добили трансфузију између јула 2003. и септембра 2006. године.

Пацијенти који су добијали крв "старију" од 29 дана, двоструко чешће су обољевали од упале плућа или добијали сепсу, инфекције крви, уринарног тракта и срчаног залиска него они који су добијали крв не старију од 28 дана.

Измењен биохемијски састав 

Инфекција се јављала, не зато што је крв која је давана трансфузијом заражена, већ зато што се сама "кварила" после одређеног времена, истакли су научници.

Ускладиштена црвена крвна зрнца почињу да мењају свој биохемијски састав после извесног времена.

Супстанца цитокин, који припада полипептидима или гликопептидима, а учествује у преносу информација међу станицама и важан је медијатор упалних болести, може да снизи имунолошки одбрамбени механизам пацијента због чега цео организам постаје подложнији инфекцији.

"Не говоримо о хепатитису, вирусу ХИВ или о неким другим болестима које настају инфекцијом крви, већ о повећаној осетљивости на инфекцију као резултат трансфузије", нагласио је доктор Дејвид Гербер.

У САД се за трансфузију најчешће користи крв стара око 17 дана, навели су истраживачи.

Разумна употреба

Доктор Гербер, међутим, не захтева законско скраћење 42-дневног времена складиштења крви, наводећи да би то могло да угрози залихе крви.

"Живимо у сложеном свету. Није једноставно обезбедити довољне залихе крви", истакао је Гербер, додајући да увек размишља о ономе што би се могло догодити у случају неке природне катастрофе.

Доктор Ричард Бенџамин, из Америчког Црвеног крста сматра да треба детаљније испитати утицај "бајате" крви на пацијенте.

"У сваком случају, разумно коришћење трансфузије омогућава извођење појединих хируршких интервенција које, иначе, не би биле могуће због губитка крви. Лекари и пацијенти морају добро одвагати и потенцијалну добробит, али и ризик", навео је доктор Бенџамин.

Ово истраживање није једино, које је обављено на тему здравствених проблема код људи који примају трансфузију.

Истраживачи из Клинике у Кливленду, у Охају, такође су дошли до података да су пацијенти који су били подвргнути хируршкој интервенцији на срцу, у случају да су примили крв старију од 14 дана, имали више компликација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару