Антибеби пилуле и избор партнера

Најновија истраживања показују да су антибеби пилуле најчешћи разлог због којег жене бирају - погрешне партнере. Пилуле, изазивају и померање природног нагона, али у погрешно време.

Иако многи фактори могу жени послати погрешне сигнале кад размишља о избору партнера, мирис тела најчешће буде критичан детаљ у коначном избору. А то из простог разлога што испод жениног заносног цветног парфема или мошусног дезодоранса мушкарца, тело шаље мирисне молекуле које показују генетску подударност.

Већина такозваних "гена комплекса хистокомпатибилности" (МХЦ) укључени су у имуном одговору и другим функцијама. Показало се да је најбољи партнер онај који има мирис различит од вашег. Међутим, најновијим истраживањем откривено је да жене које користе антибеби пилуле преферирају мушкарце са мирисом који је њима најсличнији.

МХЦ гени "узбуркају" супстанце које телу говоре да ли су ћелије "сопствене" или су "агресори". Кад се спарују особе са различитим МХЦ генима, имуни системи њихових потомака могу да препознају ширу лепезу страних ћелија што их чини животно спремнијим.

Нека досадашња истраживања показивала су да су парови са неподударним МХЦ генима задовољнији и склонији да буду верни партнерима. Али постоји и супротна страна - парови са подударнијим МХЦ незадовољнији су и склони "излетима" из брака или љубавне везе.

Склоност ка мирисима

"Проблеми с плодношћу нису резултат само МХЦ подударности код парова већ то у крајњем случају може довести до прекида везе кад жена престане да узима пилуле за контрацепцију јер перцепција мириса партнера игра кључну улогу у очувању привлачности за партнера" - тврди професор Стјуарт Крејг Робертс, генетичар и еволуциони психолог, који је предводио тим истраживача са Универзитета Њукасл у Енглеској.

Истраживање је обухватило 100 жена старости између 18 и 35 година од којих је затражено да између шест узорака мириса мушкарца одаберу који им највише одговара. На почетку истраживања тестиране су кад ни једна од њих није користила антибеби пилуле али и три месеца касније кад их је 40 жена користило већ два месеца.

Резултати жена које нису користиле пилуле нису показивали неку значајну склоност ка сличним или потпуно различитим МХЦ мирисима. Међутим, кад су жене почеле да узимају пилуле, дошло је до драматичне промене њихових склоности ка мирисима. Те жене су се много чешће опредељивале за МХЦ мирисе мушкараца њима сличне него жене које нису узимале пилуле.

"Кад су жене трудне, еволуционо говорећи, биолошки нису изложене притиску да одаберу партнера па тако ни потреби да трагају за мушкарцем са генетски неподударним мирисом. Користећи антибеби пилуле, организам жене најчешће реагује као да је управо завршен сексуални однос иако је, такође биолошки гледано, њен организам спреман на секс",сматра професор Робертс.

У закључку текста студије, објављеног у најновијем броју стручног часописа Списи краљевског научног друштва, професор Робертс указује: "Антибеби пилуле, заправо, изазивају померање природног нагона али у погрешно време"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару