Светски дан борбе против псоријазе

Све учесталије хронично кожно обољење упркос веровању многих, није заразно, а оболелима ствара не само физичке већ и психичке проблеме. Погађа три одсто популације, што у светским оквирима представља око 125 милиона људи.

Међународна федерација асоцијација псоријазе обележиће 29. октобар низом активности широм света, да би се подигао степен свести у јавности о тој болести и да би се оболелим посветила пажња и значај који заслужују.

Болест, на основу до сада познатих података, подједнако погађа особе мушког и женског пола, а узрок настанка тог обољења још није довољно познат. Може да се појави у било ком животном периоду, али најчешће између 20. и 30. године, истичу медицински експерти.

Сматра се да псоријаза настаје услед поремећаја метаболизма нормалних ћелија коже, праћеног појавом карактеристичних црвених мрља, прекривених белим љуспицама које се најчешће појављују на трупу, лактовима, коленима, стопалима, превојима, ноктима и темену.

Честа су и задебљања коже у виду рибље крљушти као и појачано перутање и свраб.

Здравој кожи треба око месец дана да се ћелије из најдубљег, базалног слоја, трансформишу и дођу до саме површине коже.

Код псоријазе, овај процес траје само неколико дана, што резултира задебљањем коже и стварањем љуспица, услед немогућности ћелија да произведу кератин који је заслужан за чврсту површину коже.

Око три одсто становништва има симптоме псоријазе. Многи трпе сталан бол који потиче од попуцале коже која крвари, али и понижења због непрестаног, обилног перутања и видљивих трагова болести.

Оболели су разочарани неуспелим терапијама и непостојањем одговарајућих лекова, док већини најтеже пада одбацивање због неразумевања и недовољне информисаности околине.

У Турској постоје лечилишта где пацијентима, у специјалним базенима, задебљали слој коже "гули" врста малих риба из породице Ципринде (Cyprinidae).

"Риба доктор" храни се површинским слојем људске коже и при том испушта ензиме који ублажавају тегобе болесника са псоријазом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару