Лекари у САД дају плацебо пацијентима

Лекари у САД својим пацијентима дају пилуле плацеба, а да претходно нису затражили или добила њихово одобрење. Плацебо ефекат се постиже када се пацијентима даје медикамент са потпуно неутралним дејством . Резултат је аутосугестије и зависи од типа личности.

Преписивање плацебо пилуле пацијентима без њиховог претходног одобрења је у супротности са ставом Америчке медицинске асоцијације.

"Изгледа да лекари раде нешто што не би требало. Вероватно су под великим притиском да помогну пацијенту, али тај начин није прихватљив", рекао је професор психологије са Универзитета Хал, Ирвинг Кирш.

Плацебо ефекат се постиже када се, приликом испитивања неког новог фармаколошког препарата у експерименталној групи, истовремено другој, контролној групи, даје неки медикамент са потпуно неутралним дејством.

Ефекат побољшања здравственог стања код контролне групе (плацебо ефекат), који је често бољи од ефекта примене правог медикамента, резултат је аутосугестије и умногоме зависи од личности уцесника у процедури.

Научници су спровели истраживање у коме су испитивали лекаре специјалисте, интернисте и реуматологе.

Више од 60 одсто испитаних лекара сложило се да је етички прихватљиво дати болеснику плацебо без његовог знања.

Раније студије показују да особе које примају плацебо терапију, а да то не знају, имају побољшано здравствено стање.

Плацебо се често даје уместо лекова против болова, витамина, антибиотика, седатива.

"Психолошки ефекат могућ је без употребе плацебо таблета. Кад би терапеути проводили више времена са пацијентима, могли би боље да им помогну", рекао је професор психологије.

саопштили су научници у најновијој студији објављеној у САД.
која лекарима препоручује да терапију преписују пацијентима једино уз њихов пристанак.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару