Брза храна погубна по срце

Исхрана у којој доминирају пржена храна, слане грицкалице и месо узрок је око 35 одсто срчаних удара у свету, показују резултати истраживања канадских научника.

Истраживање канадских научника, којим су обухваћене 52 државе, показало је да су људи који су примењивали "западњачку дијету" базирану на месу, јајима и брзој храни, подложнији срчаном удару, док је ризик био много мањи код оних који су јели више воћа и поврћа.

Нова студија потврдила је тврдње да брза, "лоша" храна и животињске масноће могу изазвати болести срца, а нарочито срчани удар.

Доктор Салим Јусуф са тимом стручњака са Универзитета Мекмастер у Онтарију испитао је више од 16.000 пацијената од којих је 5.700 преживело један срчани удар.

Испитаници су одговарали на питања о својим навикама у исхрани између фебруара 1999. и марта 2003. године, попуњавајући детаљан упитник, а узет им је и узорак крви.

После тога, испитаници су подељени у три групе.

Прва група названа је "оријентална" због великог уноса тофу сира, соје и сосова.

Група која је преферирала пржену храну, слане грицкалице и месо оначена је као "западњачка", док су "промишљени" били испитаници који су уносили највише воћа и поврћа.

Особе чија се исхрана највећим делом састојала од воћа и поврћа биле су и до 30 одсто мање изложене ризику од срчаног удара у односу на оне који су мало или нимало користили те намирнице.

Припадници групе "западњака" били су чак 35 одсто угроженији у односу на особе које мање воле пржену храну и месо.

"Оријенталци" су у односу на остале учеснике истраживања били просечно изложени ризику од срчаног напада.

Сиромашни угроженији

Резултати студије су од изузетног значаја, јер претходна истраживања нису јасно указивала на храну као узрочника обољења.

Богату исхрану често прати богат животни стил који подразумева мало физичких активности.

Међутим, научници истичу да срчани удар више не представља болест богатих.

"Око 80 одсто оболелих од кардиоваскуларних болести у свету налази се у сиромашним или средње богатим земљама", тврде стручњаци.

Исхрана богата тофу сиром више је неутрална него заштитна због високог садржаја натријума.

Натријум у већим количинама може подићи крвни притисак, али и повећати ризик од срчаног и можданог удара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару