Мапирани гени изазивача маларије

Научници су израдили генске мапе паразита који је најчешћи узрок маларије изван Африке, као и паразита код мајмуна, изазивача те заразне болести код становништва југоисточне Азије.

Генске мапе два паразита који изазивају маларију помоћи ће при усмеравању рада на новим лековима и вакцинама против те тешке болести коју преносе комарци, саопштили су представници два тима стручњака који су одвојено проучавали гене изазивача те заразне болести.

"Биће то веома моћан алат," рекла је Џејн Карлтон из Медицинског центра Лангон при Универзитету у Њујорку.

Тим предвођен Карлтоновом успео је да изради комплетну генетску секвенцу паразита Plasmodium vivax, који изазива маларију у Латинској Америци и земљама Азије укључујући Индију, Тајланд, Вијетнам, Индонезију, Меланезију и Кореју.

Око 40 одсто оболелих од маларије у свету заражено је тим паразитом, а процењује се да се у опасности од заразе налази још 2,6 милијарди људи.

Иако је маларија изазвана паразитом Plasmodium vivax, смртоносна у малом броју случајева, јављају се озбиљни симптоми попут високе температуре, главобоље, обилног знојења, повраћања, дијареје и увећања слезине.

Паразит може да мирује у јетри више месеци, па и година након почетка болести и тек тада изазове озбиљне здравствене проблеме.

Истраживачи су пронашли гене који могу бити у вези са способношћу мировања, што је добар пут за откривање начина да се реактивација спречи.

Идентификовани су гени паразита који утичу на нападање црвених крвних зрнаца и избегавање имуног система.

Други тим истраживача које је предводио Арнаб Пејн, дешифровао је читаву генетску секвенцу паразита Plasmodium knowlesi, који се често среће код примата у југоисточној Азији, али се и као узрочник маларије код људи налази на петом месту по броју заражених.

Нови начини борбе  

Научници су открили начин на који паразит избегава имуни систем.

Неки гени паразита личе на људске гене који учествују у регулацији имуног система.

Према подацима Светске здравствене организације маларија је током 2006. године усмртила 881.000 људи у свету, а заражено је чак 247 милиона особа.

Највише смртних случајева је изазвано паразитом Plasmodium falciparum у Африци, чији геном је мапиран још 2002. године.

Утврђено је да су геноми паразита vivax и falciparum веома слични, што значи да рад на вакцини против Афричког паразита може да се искористи и убрза борбу против другог изазивача.

"Током еволуције, паразити који изазивају маларију развили су способност да прођу поред имуног система непримећени и умање реакцију одбрамбених снага домаћина", рекао је Пејн.

Према његовим речима, биће тешко пронаћи један протеин паразита који би могао да се искористи као кандидат за делотворну вакцину која би обезбедила дугорочну и ефикасну заштиту од свих паразита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару