Архитекти Борису Подреки уручен почасни докторат

Ректор Универзитета уметности у Београду Чедомир Васић уручио је почасни докторат тог Универзитета архитекти Борису Подреки за изузетне заслуге за развој уметности.

Васић је у згради Ректората уметности рекао да је Савет Факултета примењених уметности одлучио да додели почастан докторат Борису Подреки, чији су бројни пројекти реализовани у многим светским градовима.

Декан Универзитета уметности Владимир Костић Дивац рекао је да је културна и стручна јавност одавно упозната и са архитектуром Бориса Подреке и са његовом теоријском позицијом, коју је у више наврата излагао пред београдском публиком.

"Београдска јавност из дана у дан шаље поруке градској управи о неподељеној жељи да у Београду види што више реализованих пројеката Бориса Подреке, а ФПУ ће властитим напорима помоћи у остварењу тих жеља", рекао је Дивац.

Архитекта Борис Подрека истакао је да му је велика част да прими почастан докторат Универзитета уметности у Београду, и да има жељу да своје пројекте реализује у Београду, граду у коме се родио.

Ректор Васић је Подреки уручио и слику сликара Бранислава Макиша, које је инспирисано делом Бориса Подреке.

Борис Подрека рођен је у Београду 1940. године, а студирао је архитектуру на Техничком универзитету и Ликовној академији у Трсту.

Предавао је од 1982. до 1987. године, на универзитетима у Лозани, Паризу, Венецији, Филаделфији, Лондону, Харварду и Бечу, а од 1988. године је редовни професор на Универзитету у Штутгарту, где је и директор Института за дизајн и теорију простора.

Почасни је члан Савеза немачких архитеката, а за иностраног члана Српске академије наука и уметности изабран је 1992. године.

Подрека је аутор пројекта реконструкције и доградње Музеја науке и технике у Београду, који се изводи у оквиру Националног инвестиционог плана Републике Србије, а чији се завршетак планира за 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару