Све теже смршати

Мање од 25 одсто Американаца који покушавају да смршају, заиста успе да смањи телесну масу. Већина након успешне дијете има тешкоће да одржи нову тежину.

Иако се неколико милијарди долара годишње троши на програме за мршављење у САД, тек нешто мање од четвртине тог новца није узалуд утрошено, саопштили су амерички научници у студији објављеној у САД.

Према проценама Светске здравствене организације, више од једне милијарде одраслих људи на свету има прекомерну тежину, а још 400 милиона сматра се гојазним.

Забрињава податак да и око 20 милиона деце испод пет година има прекомерну тежину, истичу стручњаци те организације.

Американци се најчешће опредељују за једну од три познате дијете нискокалоричну, медитеранску или дијету са ниским нивоом угљених хидрата.

Нискокалорична дијета промовише житарице, воће и поврће.

У дијети са ниским нивоом угљених хидрата препоручује се унос протеина као што су јаја, месо, пилетина, риба и понеко поврће.

Медитерански начин припреме хране укључује мање порције меса и рибе и веће порције воћа, поврћа, житарица уз додатак семења и маслиновог уља.

У оквиру студије, од неколико стотина пацијената са прекомерном тежином и гојазних затражено је да поштују правила исхране прописана једном од те три дијете.

Након две године, пацијенти који су користили дијету са мање угљених хидрата изгубили су највише килограма.

"Не изненађује да је дијета са мало угљених хидрата довела до већег губитка тежине зато што, када једете протеине и масноће то вас чини ситим, тако да не морате да једете више", рекао је научник Ерик Вестман, истразивач у Медицинској школи при Дјук Универзитету.

Опасност по здравље 

Прекомерна тежина или гојазност често узрокују озбиљне здравствене проблеме.

Честа употреба хране богате мастима доводи до повишеног нивоа холестерола и инсулина, што може изазвати појаву срчаних обољења, можданог удара и дијабетеса.

Резултати истраживања показују да дијета у којој се препоручује смањен унос угљених хидрата, снижава те нивое.

"Дијета са мање угљених хидрата - она са мање пиринча, тестенина, хлеба и кромпира, смањује нивое инсулина у телу. Кад се ниво инсулина смањи, тело призводи мање лошег холестерола", рекао је Вестман.

Током ранијих клиничких испитивања било је тешко измерити ефикасност дијета за губитак тежине на дужи период.

Студије спроведене у Израелу и САД биле су најдуже контролисане студије до сада.

Стручњаци саветују да се дијете спроводе у договору са лекарима који ће утврдити да ли је то безбедно за пацијента.

Приликом избора одговарајућег програма за мршављење, најсигурније је обратити се специјалисти исхране.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару