Магнетизам утиче на психу

Одсуство земног магнетизма може довести до психичких проблема код космонаута у време извођења међупланетарних мисија, показали су експерименти руских научника.

Истраживачи Научног института биологије и биофизике Томског универзитета  и Института медицинско-биолошких проблема спровели су серију експеримената, у којима су експериментални мишеви изоловани од магнетног поља Земље у специфичним условима.

Резултати показују да су експерименталне животиње имале проблеме с памћењем, да су код њих примећене промене у унутрашњим органима, као и појачана агресија.

Значај Земљиног магнетног поља је кључан за сав живи свет. Јачина магнетног поља је довољна да у високим слојевима, дубоко у свемиру, скрене наелектрисане честице високе енергије да не улазе у Земљину атмосферу и не уништавају ћелије и организме.

Научници су током истраживања направили специјалне коморе у којима елетромагнетни систем надокнађује земно магнетно поље, тако да је у њој поље слабије од 700 до 1000 пута него обично.

У тај "безмагнетни простор" најпре 25, а затим још 10 дана, било је смештено 12 белих мишева, а 12 других је чинило контролну групу. Њихово понашање је бележено 24 часа.

Најпре је уочено да су се мишеви у безмагнетним условима стално тукли. Агресија је била веома изражена.

У контролној групи је све било нормално, сем што је мишеве будила бука која је допирала из еkсперименталне коморе.

Руска научница Наталија Кривова је појаснила да је туча мишева средство установљења хијерархије. По њеном мишљењу, мишеви лишени земног магнетизма су изгубили социјалне навике.

Код мишева је у великој мери примећена заборавност.

"Тест се изводи два пута, пре и после експеримента. Контролна група се понашала нормално препознајући место где је раније боравила, а експериментална као да је први пут ту. Исто тако, код њих су примећене и физиолошке промене", изјавила је Кривова.

Кривова је подсетила да су раније јапански научници изучавали како одсуство магнетног поља делује на развој тритона. Резултати експеримента су показали да се код њиховог потомства неправилно формирају очи и да има двоглавих примерака.

Магнетно поље Земље износи 50 микротесла, што је 1000 пута јаче од магнетног поља планета попут Марса и Меркура.

Космички бродови и орбитална станица лете на релативно малој висини где је магнетно поље слабије од земног за 20 одсто, али у међупланетраним мисијама космонаути ће се суочити с одсуством магнетног поља.

Истраживачи закључују да је неопходно наћи средства која ће омогућити човеку да се адаптира на ниско магнетно поље, и наводе да се на космичком броду може створити вештачко магнетно поље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару