Нови тест за откривање рака простате

Француски стручњаци припремају тест који може да поједностави откривање рака простате анализом урина. Очекује се да се увођењем новог начина тестирања смањи број пацијената који су изложени непотребним, болним биопсијама.

На развоју новог начина тестирања интензивно раде стручњаци француске компаније "БиоМерије" која се бави производњом средстава за "ин витро" дијагностику.

Тест аутоматски открива протеин анексин А3 који припада породици протеина који имају важну улогу у контроли кретања молекула у ћелијама.

Постоји најмање 15 врста анексина чије је присуство већ откривано у ћелијама рака простате.

Досадашње методе за откривање рака простате међусобно се разликују, али се све заснивају на откривању супстанце коју производи простата - простатични специфични антиген ПСА који продире у крв и урин.

Нови тестови требало би да буду поузданији од оних којима се утврђује ПСА, али још нису успели да их замене.

Нови маркери се развијају због недостатка ПСА тестова током којих се наилази на "сиву зону" када ниво ПСА није ни висок ни нормалан, тако да се у тим ситуацијама уролози налазе пред огромном дилемом да ли да одмах ураде биопсију како би утврдили да ли се код пацијента ради о раку или не, иако ни тај метод није потпуно поуздан, а уз то је и изузетно болан.

Рак простате најчешће погађа мушкарце након педесете године живота, најмање погађа мушкарце на истоку и североистоку Азије, а највише у САД где после рака плућа однесе највише живота.

Проценат преживљавања много се разликује у односу на континенте или државе, а највећи је у развијеним земљама.

Према резултатима епидемиолошких истраживања, у превенцији рака простате важни су селен, витамин Е, ликопен и соја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару