Измештање горива из Винче

Потпредседник Владе и министар за науку Божидар Ђелић изјавио је да је приоритет Србије уклањање истрошеног нуклеарног горива из Института "Винча". Говорећи на 52. Генералној конференцији ИАЕА затражио је помоћ Агенције и других међународних чинилаца за завршетак нуклеарне декомисије Винче.

"Договорио сам са шефом руске делегације Сергејом Киријенком, да се до краја године заврши посао око међудржавног споразума о измештању горива из Винче, а разговарали смо и о комерцијалним деловима аранжмана", рекао је Божидар Ђелић, који предводи делегацију Србије на заседању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију у Бечу.

Гориво из нуклеарног реактора у Винчи треба до 2010. године да буде враћено у Русију.

По завршетку састанка са Русима, Ђелић је изјавио да делегација Србије на Генералној конферецији ИАЕА учествује као "озбиљна држава која даје допринос борби против нуклеарног тероризма и нуклеарној безбедности".

Ђелић је истакао да значај нуклеарне енергије у цивилном сектору расте, али да у тој области Србија нема никакве планове, јер за то постоји законска забрана.

Пројекат око нуклеарног реактора у Винчи, "Винд", који се спроводи уз међународну помоћ састоји се од три дела - први је повратак нуклеарног горива у Русију, други изградња безбедних хангара у Србији за складиштење осталог нуклеарног отпада, а трећи је декомисија реактора.

Пројекат измештања горива из Винче у Русију кошта око 40 милиона долара, од чега је за сада обезбеђено довољно новца за безбедно паковање горива и транспорт.

У говору на Генералној конференцији ИАЕА, Ђелић је подсетио да је Србија била међу првим земљама које су потписале и ратификовале међународну Конвенцију о спречавању нуклеарног тероризма и потписала амандманде тој Конвенцији о физичкој заштити нуклеарних материјала.

Затражио је даљу помоћ ИАЕА и других међународних чинилаца у извођењу пројекта нуклеарне декомисије Института Винча, посебно за отклањање истрошеног горива истраживачког реактора.

Са генералним директором Међународне агенције за атомску енергију Мохамедом ел Барадејом, који ће посетити Београд на пролеће идуће године, Ђелић је договорио да та агенција да пуну подршку напорима Србије да преостало истрошено нуклеарно гориво из Винче буде измештено из Србије до 2010. године.

"То занчи да ћемо добити подршку за затварање финансијске конструкције од 25 милиона долара, што је потребно да се приведе крају тај пројекат", рекао је Ђелић новинарима после разговора са Ел Барадејом, додајући да је његова подршка "гаранција да ћемо у томе успети".

"Ми смо преузели обавезу да Закон о нуклеарној безбедности буде што пре изгласан у парламенту и да ћемо изградити институције које предвиђа закон и да ћемо приступити још једном уговору међународне организације из тог домена", додао је Ђелић, који је и министар за науку и технолошки развој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару