Сликама последица против узрока-пушења

Реалистичне слике покварених зуба и рака грла појавиће се на свим производима од дувана у оквиру кампање коју британска влада води да би подстакла пушаче да се ослободе те нездраве навике.

На полеђини паковања цигарета, наћи ће се слике да би додатно илустровале писана упозорења која су уведена 2003. године.

Међу фотографијама које треба да истакну лоше стране пушења су и прикази здравих и плућа пуних катрана због дугогодишњег удисања дуванског дима, као и слике "олабављених " цигарета као представа мушке импотенције.

Само у Великој Британији, пушење у прерану смрт сваке године одведе око 87.000 особа.

"Ова упозорења са јаким призорима, наглашавају грубу реалност пушења", рекао је Лијам Доналдсон, званичник одсека за здравствена питања при влади Велике Британије.

Организација "Еш" (Ash, на енглеском пепео), поздравила је потез увођења слика и најавила сличне кампање широм света.

"Нажалост, пушење толико изазива зависност да ни тако гротескне слике на паковањима неће бити довољне да сви престану да пуше преко ноћи. За оне који су већ мотивисани да оставе цигарете, то би могао бити последњи корак који им је потребан", рекла је Аманда Сандфорд, директор истраживања у "Ешу".

Организација лобира у влади да се крене и корак даље и фотографије ставе на предњу страну паклице.

У Министарству здравља тврде да су правила у вези са упозорењима о штетности дувана на здравље која је прописала Европска унија 2001. године, веома строга и да је утврђено какве слике се могу наћи на производима.

Међутим, "Еш" је Европској комисији упутио захтев за повећање слика и дозволу да се објављују на предњој страни паковања.

Влада разматра захтев те организације да се са паклице уклоне све ознаке марке произвођача као и друге које се на омоту налазе у комерцијалне сврхе.

Истраживања су показала да млади људи сматрају да су тако "једноставна" паковања мање привлачна.

Канада је 2001. године била прва земља која је на паковање цигарета ставила фотографије које упозоравају на штетно дејство производа.

У Европи, Белгија и Румунија су то такође увеле, али ће Британија бити прва чланица Европске уније која ће ставити слике на све производе од дувана, укључујући томпусе и дуван за ручно прављење цигарета.

Пушење у затвореним, јавним просторима је широм Британије забрањено од јула 2007. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару