Антика и савремени свет

Међународни научни симпозијум "Антика и савремени свет" почео је данас у Сремској Митровици.На овом скупу су се разматрала достигнућа класичних наука и посматрао њихов утицај и рецепција код Срба у њиховом културном стваралаштву.

Тема овогодишњег окупљања научних стваралаца из области историје, права, филозофије и других наука биће "Антички свет, европска и српска наука".

Потпредседник локалног парламента Зоран Мишчевић изјавио је на отварању скупа да је Сремска Митровица као некадашња античка престоница најпогодније место за такву врсту симпозијума.

Овај интердисциплинарни научни скуп логички се надовезује на тему прошлогодишњег симпозијума с обзиром да је група домаћих и иностраних еминентних научника из области историје, права, археологије, античке филозофије, филологије и астрономије, разматрајући достигнућа класичних наука посматрала њихов утицај и рецепцију код Срба у њиховом културном стваралаштву.

Циљ научног скупа,према речима организатора,јесте да се кроз истраживање класичних наука учини известан напредак у повезивању тих наука и њихових искустава са појавама и догађајима у многим сферама функционисања савремених друштава.

Учешће на овогодишњем скупу,између осталих,узели су проф.др. Ксенија Марицки Гађански,председник Друштва за античке студије Србије,др Растко Васић,др Брана Димитријевић, професори Правног факултета др Сима Аврамовић и др Срђан Шаркић као гости из Грчке,Русије,Италије,Швајцарске и Белгије.

Са овог скупа , као и са прошлогодишњег симпозијума публикован је Зборник радова. Зборници са мноштвом интересантних и научно изузетно вредних радова свим заинтересованима доступни су у Историјском архиву „Срем".

Организатори скупа су Друштво за античке студије Србије и Историјски архив Срем.

Покровитељи симпозијума су Сремска Митровица, Министартсво науке и војвођански секретаријат за културу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару