Свету прети несташица адреса за приступ интернету

Корисници интернета могу се следеће године суочити са несташицом ИП адреса за повезивање на интернет, упозорио је амерички научник Винт Серф који је изумео систем ИП адреса.

Серф је осмислио четврту верзију интернет протокола (ИПв4) која компјутерима и другим уређајима који се прикључују на интернет додељује низ од 32 броја.

Тај систем омогућава да се на интернет прикључи 4,2 милијарде адреса, што је 1977. године када је систем осмишљен деловало више него довољно.

Од тада је развијен велики број уређаја и начина за приступ интернету, број кориснка је повећан и истрошено је више од 86 одсто адреса, а несташица адреса се може очекивати 2010. године или чак следеће године.

Да би се то избегло потребно је прећи са ИПв4 система додељивања адреса који се сада користи на нови ИПв6 систем, који је већ деценију спреман за примену.

Нови систем ИПв6 омогућава да се на интернет повеже 340 секстилиона људи (број са 36 нула).

Изумитељ ИП система казао је да када адресе у старом систему буду на измаку и сви буду одједном нагрнули на примену новог система, постоји опасност да га на примене добро.

Он је истакао да је разговарао са великим америчким провајдерима како би их подстакао да упозоре кориснике, пре свега компаније, да морају да се припремају за нови систем, али да провајдери нису прослеђивали информације.

Значајно је да корисници буду свесни да је неопходно прећи на нови систем да би приликом куповине нових производа проверавали да ли су компатибилни са ИПв6.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) оценила је да је прелазак на нови систем неопходан да би се развијао интернет и позвала владе да подстичу примену новог система.

Ли Каи из кинеске агенције за интеренд домен објавио је да ће се Кина за 830 дана суочити са мањком ИП адреса уколико велики број корисника до тада не почне да користи нови систем додељивања адреса.

Кина је друга земља на свету по бројности ИП адреса које су јој додељене, а више адреса има само САД.

Европска комисија је крајем маја упозорила да би се Европа могла суочити са несташицом ИП адреса уколико се до 2010. године не повећа распрострањеност новог ИПв6 система додељивања адреса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару