Бактерије оплемењују метале

Микроскопски сићушне бактерије од недавно су на располагању рудницима злата и других метала да их "запате" у удаљеним и забаченим коповима и драгоцену руду оплемене без икаквих последица по животну средину.

У процесу познатом као "биолошко цеђење", микроорганизми који се налазе у природи хране се минералима и ослобађају драгоцене и базне метале од сумпора и других непотребних састојака, али у исто време убрзавају природно претварање сулфида у оксиде.

Видљиви само под микроскопом, лако се транспортују и потпуно су нешкодљиви за људе.

Годинама су рудари неку врсту "биолошког цеђења" покушавали да примене у рудницима злата, али су тек ових дана канадска компанија БакТех и њен јужноафрички партнер МИНТЕК потпуно комерцијализовали нову технологију ослобађања злата од минералних "уљеза".

Председник БакТех Џеф Донахју открио је да је компанија до сада три пута "бактерије ждераче" користила у екстракцији злата у Аустралији, Тасманији и Кини и да су резултати више него охрабрујући.

Тако је, на пример, у руднику злата у западној Аустралији проценат "исцеђене" чисте руде злата са 45 повећан на 90 одсто, док је још већи постотак забележен у Кини.

Донахју је уверен да ће "ангажовање" бактерија у преради руда у скорој будућности потпуно заменити традиционалну технологију жарења и топљења које у атмосферу испуштају отровне гасове и стварају огромне количине јаловине.

Поступак је веома једноставан: прикупе се бактерије и ставе у танк, добро се протресе, упумпа се ваздух а затим се у танк стави концентрат који садржи руду праћену великом количином сумпора.

Бактерије изврше оксидацију сулфида, резултат њиховог 'рада' је материјал који садржи топљив метал спреман за уобичајен процес сепарације", прича Донахју.

Једина непознаница у целој причи је што БакТех и МИНТЕК не откривају о којим се бактеријама ради...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару