Електронске цигарете опасне

Светска здравствена организација саветује да се електронске цигарете не користе јер нема доказа да су безбедне за коришћење, нити да могу помоћи пушачима при одвикавању од пушења.

Електронске цигарете, најпре направљене у Кини, најчешће су куповане путем Интернета.

И поред нерешених регулаторних питања, у Бразилу, Великој Британији, Канади и Израелу, веома брзо су постале популарне.

Типична електронска цигарета, састоји се од металне цевчице са комором у коју се ставља пуњење течног никотина.

Приликом пушења, дим се "повлачи", али ништа не треба да се упали,то може бити веома корисно на местима где је пушење забрањено.

У плућа се уноси фина никотинска "измаглица", "али можда и многа друга токсична једињења", рекао је Даглас Бетчер, директор Иницијативе против дувана при Светској здравственој организацији.

"Нема никаквих научних доказа који би потврдили ефикасност при одвикавању од пушења, нити безбедност уређаја", истакао је Бетчер и додао да још нису урађени токсиколошки тестови и клиничка испитивања производа.

Тек треба да се покаже да електронске цигарете имају терапијска својства при одвикавању од пушења попут никотинских фластера, жвакаћих гума или пастила.

"Ако произвођачи електронских цигарета, као и они који их рекламирају желе да помогну пушачима у одвикавању од пушења, требало би да своје деловање правно регулишу", истакао је Бетчер.

Правна регулатива подразумева ригорозно клиничко и токсиколошко испитивање.

Светска здравствена организација забринута је због злоупотребе њеног логоа на паковањима или сајтовима неких произвођача.

Турска је већ забранила продају, а здравствени званичници 193 земље чланице обавештени су о лажним тврдњама о тестирању производа.

"Изненађене су и земље и Светска здравствена организација. У питању је производ који се изненада појавио на тржишту", напоменуо је Бетчер.

Чланице Светске здравствене организације су 2003. године постигле договор о строгим упозорењима о штетности цигарета на паковањима, као и ограничењу рекламирања и спонзорства.

Пушење је највећи узрок смрти од болести које се могу спречити, попут срчаног и можданог удара и доводи се у везу са 5,4 милиона смрти годишње у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару