Свиње смршале, да ли ће и људи?

Применом измењеног третмана за лечење проширених вена смањен је апетит код здравих свиња. Научници са надају да ће процедура моћи да замени неке агресивне методе којима се људи подвргавају у жељи да смање телесну тежину.

Животињама је убризгана хемијска супстанца директно у крвне судове који исхрањују желудац, то јест његов део да би се спречило стварање хормона грелина, навели су амерички стручњаци који су спровели истраживање.

Свиње су јеле мање, а тестови су показали да се у њиховим организмима стварало око 60 одсто грелина мање.

"Код поступка хемијске емболизације желудачне артерије (GACE), операције практично нема. Током нашег истраживања спроведеног на свињама, уочили смо ефекат смањења нивоа грелина и апетита, који се јавља и по бариатричкој хируршкој интервенцији", рекао је доктор Аравинд Арепали из Универзитетске медицинске школе "Џон Хопкинс".

Бариатријска интервенција је операција током које се одстрањује део желуца, а некад и танког црева да би пацијент јео мање и да би тело имало мање времена да свари храну.

Више од 200.000 људи у САД се само током прошле године подвргло тој интервенцији.

Арепали је рекао да су током студије користили хемијску супстанцу натријум моруат да би се умртвило ткиво одређених крвних судова који воде до желудачног фундуса.

"Супстанца не уништава саме крвне судове, већ одређене делове околног ткива који производе хормоне", објаснио је доктор Арепали.

Током студије тестирано је 10 свиња и резултати су показали да су јеле мање и да је лучење грелина било знатно умањено.

"Грелин је један од основних хормона. Веома је моћан и прилично универзалан код свих животиња", напоменуо је Арепали и додао да су у току разговори са фармацеутским компанијама да би се направило решење за тестирање на људима.

Међутим, многа истраживања су показала да је лечење гојазности код људи далеко теже него код животиња јер човек једе и када није гладан и из других комплексних разлога.

Апетит људи камен спотицања

"Апетит је компликован јер зависи од процеса у телу, али и у мозгу. Ниво грелина варира током дана у зависности од разних емоционалних и физиолошких услова. Неке стресне ситуације могу изазвати повећано лучење грелина, тако се код неких за време дијете његов ниво повећава те се 'бори' против дијете", објаснио је Арепали.

Процес убризгавања супстанце је минимално инвазиван јер кроз цевчицу и артерије доспе до циља што би могло да замаени или допуни много агресивнију методу бариатријске операције.

Свиње су изабране за тестирање због велике сличности њиховог и људског кардио-васкуларног система.

Начин уношења у организам могао би да се унапреди, а супстанца и процедура већ су добиле одобрење од Америчке асоцијације за храну и лекове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару