Данас Међународни дан заштите озонског омотача

Широм света данас се обележава Међународни дан заштите озонског омотача - озонска рупа ове године већа него прошле.

Озонски омотач ствара се под утицајем сунчеве светлости, апсорбује штетно ултраљубичасто зрачење и тако штити Земљу и живи свет.

Дебљина омотача изнад Србије је, према последњим мерењима са НАСА свемирске платформе "Аура", током 13. септембра износила 2,83 милиметра.

Стандардна дебљина озонског омотача је око три милиметра, али његова дебљина значајно варира услед постојећих штетних утицаја, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Расхладно-сервисни сектор највише доприноси оштећењу озонског омотача, пошто се сервисери често несмотрено понашају при раду са расхладним уређајима и слободно испуштају фреон у атмосферу.

Увођење сертификације сваког сервисера, са обавезом вођења евиденције о количина сакупљених, рециклираних и одложених фреона ће омогућити решавање тог проблема, односно сервисерима који не поседују сертификат о раду са расхладним и климатизационим уређајима неће бити дозвољен рад.

Министарство животне средине и просторног планирања припремило је Нацрт закона о заштити ваздуха.

Усвајањем тог закона и планираних подзаконских аката, биће створена основа за увођења добре праксе при управљању расхладним и климатизационим средствима и уређајима.

Поступање са супстанцама које оштећују озонски омотач прописано је Законом о заштити животне средине, а на територији Србије забрањена је производња, увоз и извоз супстанци које оштећују озонски омотач, као и производа који их садрже, осим уколико се користе за посебне намене.

Супстанце које оштећују озонски омотач и производи који их садрже а служе за посебе намене, могу се увозити и извозити уз дозволу министарства, које води регистар о увозу, извозу и потрошњи супстанци које оштећују озонски омотач, односно производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару