Читај ми!

Gerard Gallucci: Мит о хулиганима

Пет најутицајнијих земаља Запада ствара мит да ситуацију на северу Косова контролишу криминалци и насилници који као таоце држе Србе у том подручју, пише бивши регионални представник УН за подручје Косовске Митровице Џералд Галучи.

Земље Квинте, које окупљају пет најутицајнијих држава Запада, стварају мит да ситуацију на северу Косова контролишу криминалци и насилници који Србе у том подручју држе као таоце, тврди бивши амерички дипломата и регионални представник УН за подручје Косовске Митровице Џералд Галучи у ауторском тексту за сајт организације Трансконфликт.

"Квинта ствара слику српских насилника, хулигана и криминалаца који пружају отпор успостављању косовског закона и реда и при том држе као таоце локално становништво", прецизира Галучи.

Према његовој оцени, део тог мита је тврдња да би Срби на северу Косова радо прихватили власт Приштине кад би се ослободили криминалаца.

Једнострана и нелегална агресија против Срба на северу Косова, указао је Галучи, успева и због тога што они који подржавају Албанце не познају ситуацију на терену или је цинично одбацују, иако су поставили оквире за сагледавање ситуације.

"Мит о насилницима је неправда према Србима на северу Косова", напомиње Галучи додајући да се тиме озбиљно потцењује значај свега због чега се води борба на северу и цену која ће Квинта морати да плати.

Према речима Галучија, Европска унија се придружила напорима Квинте у покушају да наведу председника Бориса Тадића да одустане од севера Косова.

Следећи корак је, како предвиђа Галучи, да Београд призна царинске печате Косова током преговора који се настављају у септембру.

Галучи сматра да неке од тврдњи команданта Кфора, генерала Ерхарда Билера, о криминалцима и такозваним паралелним структурама, које контролишу север Косова, могу да буду тачне, јер криминал постоји и северно и јужно од Ибра.

"Несумњиво је да су на северу пристуни припадници српских служби безбедности, као и локални српски званичници, али ако њих називамо паралелним, то исто можемо да кажемо за власти у Приштини", нагласио је Галучи.

Уништавање административних прелаза, сматра Галучи, била је "глупа грешка", без обзира на то ко је стајао из тога.

Галучи закључује да је већина људи на барикадама обичан свет, који жели да се одбрани од претње специјалне полиције Косова и НАТО снага, јер сматра да су интервенисале да заштите интересе косовских Албанаца.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару