Читај ми!

Божји ратници без контроле

Они су џихадисти - богати су, независни и никоме не полажу рачуне. ИСИЛ тренутно важи за најопаснију терористичку групу на свету. Сад се већ и Саудијци тресу од страха пред њима, а некад су их новчано потпомагали.

Ноћна мора ирачких и свих других власти у суседним земљама - црна џихадистичка застава ИСИЛ-а (Исламска држава Ирак и Левант) која се вијори изнад Багдада.

После неочекиваних успеха припадника ИСИЛ-а у северном Ираку протеклих дана, њене снаге су на мање од 100 километара од Багдада.

Од почетка ове недеље, милиција ИСИЛ-а, снага некада блиска Ал Каиди, већ контролише неколико градова на северу, између осталог и метрополу Мосул. У њиховим рукама су и рафинерије у Бајиџи, оне у Киркуку су њихов следећи циљ.

Чак и под претпоставком да се ИСИЛ-ове тек неколико хиљада бројне снаге неће усудити да крену на главни град Ирака, њихов досадашњи успех је без премца - ИСИЛ се профилисао као најснажнија војна фракција у сиријском грађанском рату.

Та терористичка група контролише Раку, експлоатише већ неколико нафтних поља у Сирији и управља читавим комплексом ратне привреде организоване по мафијашким принципима.

Протеклих дана, спојили су свој сиријски део са много већом територијом у Ираку. Сада контролишу регионе с обе стране границе.

Ирак: Исламистички побуњеници напредују

Тријумфални поход закукуљених могао би суседне земље да испровоцира на напад.

Иранци као симпатизери ирачког премијера Нури ел Маликија неће допустити да Сунити поново преузму власт у Ираку.

Тек је слом Садамовог сунитског режима 2003. и преузимање власти од стране ирачких Шиита довело до тога да Техеран добије статус регионалне силе у Персијском заливу. Пре тога, док је у Ираку владао један, према Техерану непријатељски расположени режим, то није било могуће. Техеран по сваку цену мора држати Маликија и његове Шиите на власти у Багдаду.

Финансијска подршка са стране

Чак и већински сунитска Турска, која је кроз присуство сиријских избеглица дубоко увучена у конфликт у тој земљи, нема потребу за једном џихадистичком државом на својим границама.

Криза с таоцима у турском конзулату у Мосулу показује да се ИСИЛ не држи никаквих правила - не треба заборавити да Анкара од почетка стоји на страни сиријских побуњеника, из чијих се редова ИСИЛ и формирао.

У сличној ситуацији налазе се и сунтиски Јордан, као и салафистичка Саудијска Арабија. Обе државе подржавају умереније побуњеничке снаге и због тога имају све разлоге да се плаше радикалнијих "божјих ратника".

Али, чини се да је ангажман Саудијске Арабије био пресудан за раст и успех терористичке Исис групе, која је већ пре Сирије постојала у Ираку и тамо се активно борила против америчких снага. За Саудијце и ирачки Шиит Малики и сиријски Алавит Асад, важе као вазали Исламске републике Иран.

Успех ИСИЛ-а у Сирији и сада у Ираку био би незамислив без почетне подршке и помоћи споља, каже Валтер Пош из берлинског Института за науку и политику. Инвеститори седе у Заливу. Саудијска Арабија и Катар су од почетка подржавали побуњенике супротстављене Асадовом режиму, што званично на нивоу влада, што кроз новчане уплате богатих бизнисмена.

"Неоталибани" без контроле

У међувремену, чини се да ИСИЛ-у више није потребна помоћ. Та је милиција "већ неко време постала самостални играч", каже Пош.

"ИСИЛ је сада ван сваке контроле. Кроз освајање територија и криминалне послове у сиријском грађанском рату, група располаже са довољно финансија да може себи допустити да игра самостално", наводи Пош.

За Поша су групе попут ИСИЛ-а "непредвидиви Неоталибани", који делују на основама примитивне радикално-исламистичке идеологије, док им истовремено недостаје било каква политичка агенда. Борба се исцрпљује у циљу - а циљ је исламска држава.

Успон ирачко-сиријских сунитских милиција показује сличну развојну линију као и ону коју су прошли Талибани у Авганистану.

Они су се појавили 1994. године у земљи разореној грађанским ратом и прво су развластили локалне племенске газде и ставили становништво под апсолутну контролу. Талибани су преузели власт да би успоставили, чак и за тај регион, примитивну "Божју државу".

Данас се Талибани опет боре за превласт у Авганистану и држе земљу под сталном претњом терористичких акција.

Претећи грађански рат у Ираку

Исламисти контролишу све више градова на северу и западу Ирака. Власти у Багдаду су беспомоћне и збуњене. Сунитски екстремисти из ИСИЛ-а постали су тако јаки да се чак и Ал Каида дистанцира од њих, каже експерт за Блиски исток Гвидо Штајнберг.

Као и некад Талибани, тако данас борци ИСИЛ-а себе представљају као богобојазне ратнике, који само желе да се поштује слово Курана. При томе се не сме заборавити да су авганистански Талибани увек били инструмент суседног Пакистана.

Пакистан је тражио начин да повећа свој утицај на Авганистан, желео је да тамо успостави вазалску власт.

Тајни пакистански пројект успео је само делимично: само што су доспели на власт, Талибани су прешли на властиту "исламску" политику, дестабилизовали Пакистан и потпуно згранули свет бруталношћу.

Данас су пакистанске "подружнице" авганистанских Талибана, са својим батаљонима терориста, егзистенцијална опасност за пакистанску државу.

Ратни поход против Саудијске Арабије?

Слично се може догодити и бившим арапским финансијерима ИСИЛ-а. Милитанте снаге ИСИЛ-а су овог тренутка ангажоване у прекограничном Светом рату у Ираку и Сирији, али нема никакве гаранције да једног тренутка неће одлучити да крену према Саудијској Арабији.

Та је земља је сан снова свих "Божјих ратника" - тамо су света места Мека и Медина. Саудијска краљевска кућа доживљава се међу Џихадистима као појам покварености и греха - још је Осама бин Ладен, и сам Саудијац, објавио рат саудијском краљу.

Због тога је Саудијска Арабија кренула на дистанцу према радикално-исламистичким анти-Асад милицијама као што је ИСИЛ.

Краљевска кућа се боји да би милитантне снаге могле кренути у офанзиву и против ње. Због тога Ријад наводно још само подржава умерене групе попут "Исламског фронта", чује се са руба тајних западних служби.

Ако се погледа тренутни тријумфални поход ИСИЛ-а, човек се пита - а није ли то сазнање дошло мало касно?

Превела Весна Кнежевић, дописница РТС-а из Беча

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару