Читај ми!

Фидел Кастро: Злокобне птице

Лидер кубанске револуције одговара на спекулације о свом тешком здравственом стању. Ниједна лаж, притисак нити ново оружје неће моћи да спрече колапс производног система у којем расте неправда и неједнакост, наводи Фидел Кастро.

Била је довољна једна порука студентима прве године на Институту за медицину Викторија де Жирон како би се пробудио кокошињац империјалистичке пропаганде и како би агенције постале гладне лажи. Како то није било довољно, у својим депешама су пацијенту приписали најневероватније глупости.

Шпански дневни лист АБЦ објавио је да је један венецуелански лекар са непознатим пребивалиштем открио да је Кастро доживео снажан мождани удар у десној церебралној артерији и изјавио: "Могу рећи да га нећемо више видети у јавности". Наводни лекар, ако то уопште јесте, који би први напустио своје сопствене сународнике, оценио је здравствено стање Кастра као "врло близу вегетирајућем стању".

Иако медији који објављују ове глупости и који су готово сви у рукама богатих и моћних, обмањују велики број људи у свету, народи све мање у њих верују. Никоме се не допада да га обмањују; чак и непоправљиви лажљивац очекује да му говоре истину. Читав свет је у априлу 1961. поверовао вестима које су агенције објавиле да плаћеници са плаже Хирон или Залива свиња како га још зову, стижу у Хавану, док су, заправо, неки од њих неуспешно покушавали да у чамцима стигну до ратних бродова "јенкија" који су их пратили.

Народи уче и отпор расте наспрам криза капитализма, које су сваки пут све чешће; ниједна лаж, притисак нити ново оружје неће моћи да спрече колапс производног система у којем расте неправда и неједнакост.

Пре неколико дана, управо око обележавања 50 година од "Октобарске кризе" агенције су указале на тројицу криваца: Кенедија, тек пристиглог на чело империје, Хрушчова и Кастра. Куба није имала никакве везе са нуклеарним оружјем, као ни са непотребним убијањем у Хирошими и Нагасакију које је наредио председник САД Хари С. Труман, успостављајући тиранију нуклеарног оружја. Куба је бранила своје право на независност и социјалну правду.

Када смо прихватили совјетску помоћ у оружју, нафти, намирницама и другим средствима, желели смо да се одбранимо од планова "јенкија" да нападну нашу домовину, која је била изложена прљавом и крвавом рату, који нам је та капиталистичка земља наметнула од првих месеци и који је хиљаде Кубанаца коштао живота.

Када нам је Хрушчов предложио да постави пројектиле средњег домета сличне онима које су Сједињене Државе имале у Турској, што је још ближе СССР-у него Куба САД, као знак солидарности, Куба није оклевала да прихвати тај ризик. Наше понашање било је етички беспрекорно. Никада се нећемо никоме извињавати за своје поступке. Истина је да је прошло пола века и да ми још увек стојимо уздигнутог чела.

Волим да пишем, и пишем; волим да учим, и учим. Има много задатака у области знања. Никада наука, на пример, није напредовала таквом запањујућом брзином.

Престао сам да објављујем Размишљања јер није моја улога да заузимам странице наше штампе посвећене другим темама важним за земљу.

Злокобне птице! Ја се не сећам чак ни шта је главобоља. Као доказ колико су лажљиви, уз овај чланак прилажем слике.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару